Kombinált árképzés Polgárdiban

A napokban elkészült az M7-es közelében a Balaton és a főváros között az Avia benzinkút 22 kW-os DC töltője, ami (egyelőre) a CHAdeMO rendszerű autóknak kínál töltési szolgáltatást az ország talán egyik legforgalmasabb autópálya szakasza mellett. A beüzemelés óta fizetős töltőn eddig alkalmanként bruttó 1600 forintot kellett fizetni, de mától az elkészült informatikai fejlesztésnek köszönhetően a töltőt átállították kombinált árazásúra.

A töltési szolgáltatás ára mától két részletből tevődik össze:

  • elhasznált energia ára: 40 Ft/kWh
  • töltő használatának ára: 15 Ft/perc

Az energia árának kifizetésén felül az autósnak a töltő használatáért kell percenként 15 forintot fizetnie. A kombinált árazás előnye, az alkalmankénti illetve a simán perc alapú árazáshoz képest, hogy így a kisebb, esetenként lassabban tölthető autók tulajdonosainak is megéri használni a töltőt, hiszen az árazás egy része az áttöltött energiamennyiségtől függ. Ennek ellenére az idő alapú tarifarész arra ösztönöz, hogy mindenki csak addig maradjon, ameddig feltétlen szükséges. Így a következő autó is hamarabb sorra kerülhet.

Egy félórás töltés költsége, ha maximális teljesítményen megy a töltő az alábbiak szerint alakul:

  • 11 kWh energia: 440 Ft
  • 30 perc töltőhasználat: 450 Ft
  • összesen: 890 Ft
EZT OLVASTAD MÁR?  Új DC töltő az M7-es mentén

A töltőt a kútkezelőnél lévő RFID kártya indítja és állítja meg, a töltésért pedig a töltés végén a shopban kell fizetni. A magyar fejlesztésű és gyártású töltőoszlop egyelőre csak a CHAdeMO rendszerű autók töltésére alkalmas, de már tesztüzemben (nem ezen a helyszínen) működik a CCS töltés opció is.

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.