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
auto
2024. 03. 19. kedd

Renault Zoe R90 hatótávteszt

elektromos autó teszt

A nemrég bemutatott Renault Zoe csütörtöktől egészen keddig, egy igazán hosszú hétvégére volt nálam, így lehetőségem nyílt ezt-azt kipróbálni és megnézni rajta. Hatótávtesztet ugyan nem sikerült percre és kilowattórára pontosan dokumentálni, de a következőkben leírtak sokat segíthetnek azoknak, akik szeretnék eldönteni, hogy rendszeresen megtett útjaik beleférnek-e a Zoe hatótávjába vagy sem. Ahogy a Leaffel, a Zoéval is Budapestről Kazincbarcikára utaztunk, (majd pár nap múlva vissza), de nagyon hasonló körülmények várnak azokra akik Budapestről Nyíregyházára, Szegedre, Pécsre, Nagykanizsára, Szombathelyre vagy Sopronba szeretnének eljutni. Átlagfogyasztás a cikk végén!

BP – ‘Barcika 97%-ról

Sajnos nincs lehetőségem Budapesten otthon tölteni, ezért az indulás reggelén elvittem a kocsit a közeli ELMŰ oszlophoz, ahol a terveim szerint 100%-ra szerettem volna tölteni. Időzíthettem volna az esti órákra is ezt a műveletet, de gondoltam, hogy ha indulás előtt van a kocsi a töltőn akkor egyrészt melegebb lesz az akku, másrészt az utasteret is be tudom fűteni, anélkül, hogy az akkuban tárolt energiát használnám erre a célra.

A töltési időt viszont elszámoltam és 100 helyett csak 97%-os lett a töltöttség. A képen nem látszik a %-os érték de az igen, hogy a kocsi 266 km-es hatótávot becsült. Az idő szép volt, 8-10 °C, sütött a nap és valamikor 11:00 magasságában sikerült útra kelni. Az autópályán Budapesttől Hatvanig nagyon nagy volt a forgalom, többször meg is kellett állni, de amikor haladtunk, akkor is csak 60-70 km/h-val. Ez jót tett a fogyasztásnak. A fűtéssel sem spóroltunk, mivel a 3 felnőttön kívül egy pici baba is volt a fedélzeten. Legalább 24-25 °C volt odabent, nekem szinte végig melegem volt. Így esett, hogy Kazincbarcikára érve, 200 km megtétele után, az autó még 28 km maradék hatótávot mutatott.

Na akkor még Dédes belefér

Tudtam, hogy a közeli Dédestapolcsányban van egy ELMŰ-ÉMÁSZ által üzemeltetett oszlop, ami 20 km-re volt ‘Barcikától. Mivel ez az autó még biztosan nem járt itt, gondoltam, amíg megcsinálom a belső fotókat, töltődhet egy kicsit az autó.

Szépen el is indultam, de azzal nem számoltam, hogy egy méretes emelkedőn is át kell jutnom a töltőhöz vezető úton, úgyhogy a dombon felfelé már nem jelzett több megtehető kilométert a kocsi és erősen sípoltak a figyelmeztető hangok. Szerencsére gond nélkül megérkeztem és a töltő is működött. Kb 1 órát fotózgattam, mire a helyi benzinkutas is felfigyelt, ki is jött beszélgetni egy kicsit, mert sokszor kérdezik őt a töltőről, de nem tud mit mondani az érdeklődőknek. ‘Barcikára 46 perc töltés után 50 megtehető kilométerrel indultam vissza. Bár az oszlop elvileg 2×22 kW-os, az adott idő alatt nyert hatótáv alapján ez a töltés valószínűleg csak 11 kW körüli teljesítménnyel zajlott.

Ezzel a kalanddal együtt, 220 km-t mentem töltés nélkül a Zoéval.

Visszafelé nem volt ennyire laza

A Kazincbarcika – Budapest távot már hétköznap, 100%-os töltöttségről de felhős időben, 6-8 °C-ban kellett megtenni. A fűtéssel ugyanúgy nem spóroltunk, de csak 104-106 km/h körüli sebességgel toltuk. A kamionforgalom miatt az előzésekkor többször kellett 130-nál is gyorsabban menni.

Ahogy a képeken látható, 262 km-t becsült a számítógép 100%-os töltöttségnél. Útközben szépen fogyott az előny a valósághoz képest olyannyira, hogy a Gödöllő környéki Lukoil kút előtt az emelkedőn már kevesebb volt a becsült hatótáv mint a hátralévő út (18 km vs. 22 km). Ezért úgy döntöttem, nem kockáztatok, megállok 10 percre tölteni, mert 2 kWh plusz pont annyit jelent, hogy bármi történik a hátralévő 20 kilométeren, biztonsággal hazaérünk. A Lukoil töltője viszont nem működött. Ha a Leaffel történik ugyanez, konkrétan akár ott is ragadhattunk volna pár órára. Mivel nem akartam húzni az időt továbbindultam, bízva az elmúlt pár napon szerzett tapasztalataimban. Innentől felvettem a kamionok tempóját és a városba vezető utat 90-95 km/h-ás sebességgel tettük meg. Az utolsó métereken már csak vonalak jelentek meg a hatótáv helyén, de sikerrel megérkeztünk. Még a közeli E-Mobi töltőre is sikerült eljutni, miután kipakoltuk a cuccainkat a lakásban.

Hogyan alakult a fogyasztás

A kétszer 200 km-en kívül sikerült még a Zoéba tekerni 220 km-t is, ami nagyrészt városi kocsikázásból, országutas csapatásból és az ismerősök ámulatba ejtéséből állt, tehát volt benne nyugis 40-50-es tempó és jó néhány padlógázos gyorsulás.

Amit még az autópálya tempó során megfigyeltem, hogy 110 km/h környékén 20-22 kW körül alakult a pillanatnyi fogyasztás, de 130 km/h környékén 30-35 kW-ra is felkúszik, aminek legfőbb oka a légellenállás. Mindezzel együtt a 620 km alatt elfogyott 105 kWh áram, ami 16,9 kWh/100 km-es fogyasztásnak jön ki a komputer számításai szerint. Nálam, ugyanezen a távon, hasonló időben a 40 kWh-ás Nissan Leaf is pontosan ennyit fogyasztott, tehát a két autó között ugyanolyan vezetési stílus mellett nincs lényeges fogyasztásbeli különbség.

Tisztán otthoni (fizetős) töltéssel ez az út 4 200 Ft-ba került volna. Egy normál benzines autóval kb 14 000 Ft lenne az üzemanyagköltség (nagyon baráti 6 l/100 km-es fogyasztással számolva). A jelenleg még ingyenes nyilvános töltésnek köszönhetően pedig alig 2 000 Ft-ot kellett erre a tesztre költenem.

Magyar Péter

Villamosmérnökként szakmai csodálattal tekintek minden elektromos járműre, ugyanakkor azt látom, hogy sok az ismerethiányból adódó ellenérzés irántuk. Írásaimmal ezen szeretnék pozitív irányban változtatni!