A Tesla Model S/X-ekre is megindult a Sentry Mode

A Sentry Mode egy ingyenesen, over-the-air rendszerfrissítésen keresztül megszerezhető szoftveres „biztonsági őr” a Teslák számára, mely veszély észlelése esetén az Autopilot kameráival rögzíti a parkoló autó körül történő eseményeket, fizikai incidens (pl. valamelyik ablak betörése) esetén pedig a fényszórók villogni kezdenek, valamint a riasztó és hangos zene is bekapcsolódik. A funkció első körben a Model 3-asokhoz jutott el februártól kezdődően, ami óta már több frissítéssel is orvosolta a gyártó az őrző-védő rendszer kezdeti hibáit, ám így másfél hónap elteltével a Model S és X tulajdonosai is örülhetnek neki, hiszen a rajongók beszámolói szerint hozzájuk is elindult az update.

Sentry Mode a Model X-en, Forrás: u/frank_datank/Reddit

A Sentry Mode-ot tartalmazó szoftverfrissítés kiküldése a teljes flottára beletelik némi időbe, és kizárólag a 2017 augusztusa után gyártott járművek kapják meg. Szerencsére a tolvajok bizonyára nem tudják ránézésre megállapítani, hogy a Teslában az Autopilot 2.0-s vagy 2.5-ös változata van telepítve, így a Sentry Mode akár azon villanyautókat is óvhatja, melyekre nem elérhető a funkció. Ugyan az autóhoz közelítő rossz szándékú emberek láthatnák a kijelzőn a védelem hiányát, az egyik kommentelő úgy tudja, hogy a vörösen izzó szem képe valamennyi autóra megérkezik, csak ugyebár tényleges védelem nélkül. Azt meg majd a tolvajok eldöntik, hogy csak blöfföl-e a Tesla, vagy valóban nem érdemes próbálkozni. A Sentry Mode megjelenése óta egyébként észrevehetően kevesebb Tesla vált a tolvajok és vandálok áldozatává, ami lehet puszta véletlen, de lehet, hogy nem szeretnék megkockáztatni a bűnözők, hogy a róluk készült felvétel a rendőrségen kössön ki.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.