Még idén bemutatkozik a tisztán elektromos Volvo XC40

Még az év vége előtt lehull a lepel a Volvo XC40 teljesen elektromos meghajtású változatáról, 2020-ban pedig a Polestar 2-vel párhuzamosan a gyártása is megkezdődik – tudta meg az Automotive News Europe, az autógyártó vállalat azonban nem akart több információt elárulni az autóról. A csakis villanymotorral hajtott sportterepjáró híre viszont nem most először jelent meg a hírportálokon, merthogy a Volvo már tavaly februárban megígérte az érkezését. Ami igencsak esedékes, tekintve, hogy a kínai Geely tulajdonában lévő svéd autógyártó 2025-re az értékesítéseinek felét tisztán elektromos modellekből szeretné összegyűjteni, amiből egyetlen sincs eddig a kínálatban. A Volvo Car Group továbbá öt teljesen elektromos autót küld a piacra 2021-ig, tehát az XC40 és a Polestar 2 után még háromnak érkeznie kell. Az Automotive News úgy tudja, hogy az XC40 alapját az a CMA padlólemez adja majd, amit a Volvo a Geelyvel közösen fejlesztett, és a Lynk&CO elektromos autóit is hordozza.

A tisztán elektromos Volvo XC40-et nagy érdeklődés fogadhatja, hiszen a belsőégésű változatot 2018-ban az Év Autójának választották, és a vállalat második legnépszerűbb modellje az eggyel nagyobb XC60-as után. Az autóból két plug-in hibrid is készül, T5, illetve T4 Twin Engine motorokkal. Ezek biztosan fontos hangsúlyt kapnak a vállalat életében, miután a Volvo néhány nappal ezelőtt bevallotta, hogy elképesztően alábecsülte a konnektoros hibridek keresletét, így háromszorosára növeli azok gyártását 2019 végére.

EZT OLVASTAD MÁR?  Évi 1 millió elektromos autó és 500 GWh akkumulátor gyártása egy új kínai cég célja

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.