auto
2024. 02. 26. hétfő

Ahogy azt néhány napja a csömöri és maglódi Decathlonok parkolóiban létesült töltőkről szóló beszámolónkban írtuk, a Mobiliti és a Decathlon közös projektjében a következő töltőpontot Győrben alakítják ki. A sportszerforgalmazó áruháza az M1-es lehajtójától alig 700 méterre található, így abszolút ideális helyszín az M1-es forgalmának támogatásához. Ezentúl az autópályán közlekedőknek nem kell beverekedniük magukat a belvárosba, időt és értékes km-eket pazarolva, és nem kell figyelniük az autókereskedés nyitvatartási idejét, hiszen az új Mobiliti töltő néhány perces kerülővel elérhető és a nap 24 órájában készen áll a közlekedők támogatására.

A helyszín első ránézésre olyan, mint a többi Mobiliti töltőpont (leszámítva a hamarosan elkészülő festés pillanatnyi hiányát), amit egy CHAdeMO és CCS csatlakozókkal szerelt 50 kW-os DC villámtöltő, illetve egy 2×22 kW-os AC gyorstöltő párosa alkot. A töltőket megkerülve azonban látható, hogy a Tritium villámtöltő egy puttonyt és egy extra kábelt is kapott, így AC ágon is képes 43 kW teljesítménnyel villámtöltés szolgáltatást biztosítani, így maximálisan ki tudja szolgálni a gyorsabb töltésre képes Renault Zoekat is. Az extra AC ág nem csak tartaléknak, de a DC töltők foglaltsága esetén a töltés mielőbbi megkezdéséhez is remek opció, bár erre a legtöbb autó esetén célszerűbb a Tritium mellé telepített, 2 db AC csatlakozóval felszerelt Ensto töltőt használni.

A töltő használhatóságát jelentősen javítja, hogy a szolgáltatásért a Mobiliti már az első pillanattól pénzt kér, így az ingyen áram nem vonzza a környékbeli autósokat. Sokkal nagyobb valószínűséggel lehet majd ezt a villámtöltőt szabadon találni, mint a városban lévő többit, hiszen itt nagy valószínűséggel csak azok fognak tölteni, akiknek valóban szükségük van az energiára. A töltés díja az április végéig tartó tesztidőszakban 10 Ft percenként, amit a töltés indításához egyébként is szükséges NKM TöltőPont applikációban megadott bankkártyával lehet kifizetni. A regisztrációt, illetve az adatok megadását érdemes még az indulás előtt megejteni, hogy a töltőnél ezzel már ne kelljen húzni az időt. Fontos tudni, hogy mivel a 43 kW-os teljesítmény már villámtöltésnek számít, annak használatáért a Mobiliti ugyanúgy felszámolja a 10 forintos percdíjat, mint a DC töltésért.

Az új helyszínnel együtt a két cég már hat közös töltőponttal rendelkezik, melyek mind autópályák vagy főutak mentén, illetve főutak kereszteződésénél találhatók

Ezeken felül a Mobiliti a következő Decathlon áruházak parkolóiba tervez töltőt telepíteni:

  • Székesfehérvár (M7)
  • Dunaújváros (M6)
  • Kecskemét (M5)
  • Dunakeszi (M0)
  • Miskolc (M30)
  • Debrecen (M35)

A már meglévőkön felül az M5-ös déli szakaszán Balástya közelében, illetve az M7-es határ közeli szakaszán Sormás mellett található autópályáról könnyen és gyorsan megközelíthető Mobiliti töltő. A villámtöltőkön felül a szolgáltató több mint 50 „célállomáson” biztosít AC töltési szolgáltatást, amelyek használata egyelőre ingyenes.

 

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.