Főoldal » elektromosautó-töltés » Új DC töltő az M7-es mentén

Új DC töltő az M7-es mentén

Tavaly nyáron a Villanyautósok Közösségének egyik tagja magán akcióban egy hordozható DC töltő felhasználásával megoldotta azt, ami évek óta egyetlen töltőtelepítő cégnek sem sikerült: gyors töltési lehetőséget biztosított az M7-es mentén a főváros és a „magyar tenger” között, lehetővé téve, hogy a hétköznapokban használt kis hatótávolságú elektromos autókkal nyaralni is eljussanak a tulajdonosaik. A Polgárdiban üzemelő AVIA kúton egy dobozos autó rakterében elhelyezett töltő persze csak ideiglenes megoldás volt, de a töltő kihasználtsága jól mutatta, hogy mennyire szükség van ezen az útvonalon az egyenáramú töltésre.

A 2019-es balatoni szezonban ezen a helyen azonban már nem lesz szükség a közösségi megoldásra, mert ma délelőtt elkészült a benzinkút saját, fixen telepített DC töltője is, így az év 365 napján, a nap 24 órájában lehet gyorstölteni a villanyautókat. A CHAdeMO csatlakozós töltő teljesítménye ugyan csak 22 kW, de a tényleges 60 A-es áramerősségnek köszönhetően egy 24 kWh-ás LEAF-et 10-től 90%-ig 45 perc alatt képes feltölteni. A töltő használatáért természetesen fizetni kell, a díj a megfelelő informatikai fejlesztések elkészültéig 1600 Ft/alkalom, függetlenül a felvett energia mennyiségétől és az eltelt időtől. A töltőt a kasszánál való fizetés után a kútkezelő RFID kártyával indítja.

A DC töltő mellett az autósok 2 db 22 kW-os csatlakozóval felszerelt AC (váltakozó áramú) töltőt is találnak a helyszínen, így sorban állás vagy műszaki hiba esetén sem marad senki sem áram nélkül. A villanyautósokat a töltők mellett a benzinkúton büfé, shop és éjjel/nappal nyitva tartó mosdó is várja.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapírója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.