Európa hamarosan fellélegezhet

Az insideevs.com közölt ma egy érdekes adatsort az Európa egyes országaiban 2019 első negyedévében forgalomba helyezett konnektorról tölthető új autók arányáról a teljes új autó eladáshoz viszonyítva.

A konnektorról tölthető új személyautók aránya 2019 első negyedévében a következőképpen alakult:

Norvégia 60,8%
Izland 18,4%
Svédország 13,3%
Magyarország 1,8%

Egyrészt sokkoló, hogy mennyire le vagyunk maradva az északi országoktól, és ez nem elsősorban pénzkérdés, mert tőlünk lényegesen magasabb átlagbérrel rendelkező országok is hasonló mértékben le vannak maradva.

Másrészt üdítő színfolt Magyarország a régiónkban, ugyanis magasan megelőztük a környező országokat. Magyarországon az év első negyedévében 1712 db zöld rendszámot adtak ki, amiből 679 (40%) volt tisztán elektromos autó, a többi konnektorról tölthető hibrid. Természetesen ebben nem csak az új autók, hanem a használtan Magyarországra érkező elektromos és plug-in hibrid autók is benne vannak, míg az alábbi táblázat csak az újként eladott autókat mutatja.

További örömhír, hogy nincs olyan ország Európában, ahol csökkent volna az eladások részesedése. Ha a tendencia folytatódik, néhány év múlva érezhetően kevesebb füstöt fogunk szívni a nagyvárosok utcáin.

EZT OLVASTAD MÁR?  2 új töltő és Ingyenes parkolás Monoron

 

Elektromos autót használsz?