Főoldal » elektromos autó » Az A9 e-tron lesz az Audi csodafegyvere

Az A9 e-tron lesz az Audi csodafegyvere

Habár az A8-as szedán teljes elektromosításáról lemondott az Audi, A9 e-tron néven a kereskedésekbe kerülhet 2024-ben egy csúcstechnológiás villanyautó, mely az újonnan alapított Artemis első projektjeként lát majd napvilágot. A májusi bejelentéskor a német prémium autógyártó úgy jellemezte az autóipari és technológiai szakértőkből felállított csapatot, mint egy különleges egység, melynek elsődleges feladata az új modellek fejlesztésének felgyorsítása, a bürokratikus lassító tényezők megszüntetése, és a járművekbe kerülő technológiák fejlesztése lesz, kiemelt figyelmet fordítva az elektromos hajtásra. Akkor annyi derült ki az elektromobilitási tervekről, hogy négy éven belül bemutatkozik egy magas hatékonyságú, önvezetésre képes villanyautó.

A brit Autocar most belső vállalati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a jelenleg E6-os kódnéven futó jármű fejlesztése már megkezdődött, és egy sportos formájú szedánra kell számítani, ami új fejezetet nyit a luxusautók történetében. Külső dimenzióit tekintve nagyjából a mostani A7-est fogja lemásolni, az utastér inkább a nagyobb A8-éra fog emlékeztetni, míg dizájnban az Aicon tanulmány lesz a mérvadó, hiszen az Artemis fejlesztése annak a projektnek a folytatásaként értelmezhető.

Audi Aicon

Az A9 e-tron mindenből valami teljesen újat fog mutatni, elvégre az Artemis részlegnek az is feladata, hogy új technológiákat vezessen be a Volkswagen Group márkái számára: elhozza a jövő akkucelláit és elektromos hajtáslánc-technológiáját, a legfejlettebb önvezető szoftvert, 5G kapcsolatot, OTA-frissítést, kiterjesztett valóságot, s ezzel annak a 75 villanyautónak és 60 plug-in hibrid modellnek a műszaki zászlóshajóvá válik, amit az Audi 2029-ig tervez piacra dobni.

Audi Aicon

Az Autocar azt is megtudta, hogy az Artemis fog dolgozni az A2 utódján, amit 2019-ben az AI:ME koncepció vetített előre. Nem kizárt, hogy az AI:Race elektromos sportautó-tanulmány is életre kel, valamint az Al:Trail 4×4 terepjáró-koncepció gyártására is vannak elképzelések.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.