A Ford furgonja is a sofőr helyett kapcsol elektromosra

GPS-alapú geofencing technológiát fog alkalmazni a Ford annak érdekében, hogy plug-in hibrid meghajtású kisteherautói automatikusan tisztán elektromos üzemmódba váltsanak, ahol ezt az előírás megköveteli. Ennek természetesen feltétele az elegendő töltöttség megléte az akkumulátorban. A Transit Custom Plug-In Hybrid modellben debütáló rendszer ugyanazon az elven működik, mint a BMW eDrive Zones funkciója, ám a Ford hozzáteszi, hogy járművei nem kizárólag a városközpontok előre beprogramozott nulla- vagy alacsony kibocsátású zónáinak határán kapcsolják ki a belsőégésű motort, hanem lehetőség van további „zöld zónákat” hozzáadni. Ez elsősorban iskolák, óvodák, játszóterek mellett, lakótelepeken kívánatos, de az üzemeltető akár saját telephelyei köré is húzhat virtuális kerítést, hogy megszabaduljon a furgonok által kibocsátott káros anyagoktól. A geofencing-alapú üzemmód-váltást már a Fiat is teszteli.

Az autógyártó saját, London központjában végzett kísérleteire hivatkozik, melyek során a hibrid Transit felhasználói útjaik 75%-át teljesen elektromos módban tették meg. Ez nem meglepő, hiszen a brit fővárosban az egyik legszigorúbb a belvárosi közlekedési légszennyezés elleni fellépés Európában, aminek már az eredménye is látható: az ULEZ (Ultra-Low Emission Zone) bevezetésének első hat hónapjában közel 30%-kal csökkent a NO2-kibocsátás. Mivel a járművek rendszere rögzíti a geofencing által védett területeken történő autózás adatait, és ezt a Ford megoszthatja a hatóságokkal, ez a technológia az előírások betartásának ellenőrzésére is alkalmas lehet.

A geofencing modul 2020 őszén jelenik meg a Fordnál, és ekkor kezdődik a korábban gyártott járművek utólagos felszerelése is. A Transit Custom PHEV után valószínűleg a Tourneo Custom PHEV is megkapja a technológiát, de azt nem említi a vállalat, hogy a konnektoros hibrid személyautók is képesek lesznek-e önállóan villanyos módba kapcsolni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.