Európában a Tesla Model Y

A Model Y a Tesla első olyan modellje lesz, mely nem amerikai importon keresztül jut el az európai kontinensre, hanem helyben, nevezetesen a Berlin közelében épülő Gigafactory 4-ben kerül gyártásba. Ez azt jelenti, hogy a villanyautó kiszállítására a jelenlegi tervek szerint a létesítmény gyártósorainak jövő júliusi beindításáig várni kell, de bármennyire is úgy tűnik egyelőre, nem garantálja semmi, hogy a Tesla képes lesz tartani ezt a rendkívül szűkös ütemtervet. Minimum egy évig tehát még várni kellene az első európai Model Y-ra, ám mint kiderült, egy példányt július elején már beregisztráltak Svédországban.

Rendszeres olvasóink ennyiből is sejthetik, hogy valamely autógyártó bűvészkedéséről van szó, aki pedig a skandináv országból a Volvóra tippelt, az nem tévedett. Annak idején a legelső Model X az Audinak köszönhetően érkezett meg Európába, a legelső Model 3-asokat pedig Göteborgban, valamint a németországi autópályákon és villámtöltőknél látták svéd, illetve német rendszámmal még 2018-ban. A különbség annyi, hogy míg azon járműveket a szemfüles autósoknak sikerült lefotózni, a Model Y európai jelenlétéről az Electrek egyik olvasója szerzett tudomást a Car.info svéd autóregisztrációs adatbázisból.

A crossoveres vonásokat viselő Tesla bizonyára reverse-engineering céljából kötött ki a Volvónál, de mivel az autó közúti használatra is engedélyt kapott, a svédek bizonyára alaposan meghajtják, mielőtt elkezdenék szétszedni és áttanulmányozni a hardvereket. Nem kizárt, hogy hamarosan megkapjuk az első fotókat is a svéd utakat járó Model Y-ról.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.