Csúszik a második elektromos Jaguar

A költségek visszafogása érdekében elhalasztja a tisztán elektromos XJ gyártását a Jaguar – a luxusszedán az eredeti tervek szerint még ebben az évben bemutatkozott volna, a termelése pedig 2021 elején vette volna kezdetét a Castle Bromwich létesítményben, de ez a mostani döntéssel a jövő év októberére tolódik. A villanyautó megjelenésének elhalasztása nem meglepő, és nem is példa nélküli a jelenlegi helyzetben, hiszen a gyárleállásokkal, átszerveződésekkel, és a járművek iránti kereslet bezuhanásával a koronavírus a legtöbb autógyártót nehéz pénzügyi helyzetbe hozta: egyes start-upokat a földre kényszerített, míg a nagyok rendszerint a költségesebb elektromobilitási programjaik felfüggesztésével próbálják átvészelni a válságos időszakot.

Autóipari elemzők szerint a Jaguar Land Rover különösen vészes tempóban égeti a pénzt, akár 1 milliárd fontot is veszíthet minden hónapban. Ráadásul a JLR problémái már jóval a világjárvány előtt kezdődtek, 2019-ben a Jaguar márkán belül a teljesen elektromos I-PACE volt az egyetlen modell, melynek értékesítése képes volt tartani a növekvő tendenciát. Várhatóan ősszel ráadásul a vezérigazgatói pozíciót is új ember veszi át, ami még tovább módosíthat a gyártó stratégiáján.

EZT OLVASTAD MÁR?  7,2 milliárd forgalom, 139 milliós nyereség és rekord eladások - ez volt a Tesla 4. negyedéve
Jaguar XJ

Az XJ hagyományos meghajtású változatának gyártása egyébként már tavaly júliusban leállt, és az angliai létesítmény gyártósora az átalakításra vár a teljesen elektromos utód számára. A koronavírus miatt viszont továbbra is zárva van a gyár, és csak augusztusban indulhat újra az XE és XF modellek termelése, jelentősen lecsökkentett kapacitással. A tisztán elektromos XJ-ről, mely a Jaguar második villanyautója lesz – egyelőre nagyon kevés részlet ismert, de az Electrive információi szerint egy 90,2 kWh-s akkucsomag biztosít majd benne 470 kilométer körüli hatótávot.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.