Átadták vásárlójának a világ első elektromos pickupját

A Rivian szeptember közepén indította el R1T elektromos pickup haszongépjárművének sorozatgyártását az Illinois állambeli létesítményében, s ezzel a világ első autógyártójává vált, amely tisztán villanyos meghajtású modellt küld az Amerikai Egyesült Államok autóvásárlóinak kedvenc szegmensébe. Egy boldog tulajdonos október 23-i tweetjéből most azt is megtudtuk, hogy az autó kiszállítása is megkezdődött, újabb mérföldkövet állítva a start-up, valamint az amerikai autópiac történetében. Travis Munson valószínűleg a legelső vásárló, aki átveheti a Rivianját, ám meg kell említeni, hogy ő a gyártó alkalmazottja, így a teljesen független beszámolókra még egy kicsit várnunk kell.

A Rivian autójával kapcsolatban sok még a megválaszolatlan kérdés, kíváncsian várjuk például, hogy hogyan működik az a kamerás megfigyelőrendszer, ami a Teslákban Sentry Mode néven vigyáz a parkoló autókra, és valóban egy szőrmók pásztázza-e a környéket a kijelzőn. Valószínűleg lesznek olyan extrém vásárlók is, akiknek első útjuk a sziklák közé vezet, hogy leteszteljék, tényleg úgy veszi-e az akadályokat az R1T, ahogyan a cég videói mutatták.

Frissítés, 2021.10.25: Egy, az amerikai tőzsdefelügyeletnek benyújtott dokumentumból kiderült, hogy a termelés első öt hetében mindössze 56 R1T készült el, azaz egyelőre nagyon lassan halad az autó termelése. Ebből október 22-éig 42 darabot adott át a vásárlóknak, többségében saját alkalmazottaknak.

 

Címlapkép forrása: Travis Munson/Twitter

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.