Megkezdődött a Rivian villany-pickup sorozatgyártása

Az új villanyautós startupok között már eddig is kiemelkedő helyen volt a Rivian, mivel az elérhető információk alapján úgy tűnt, nem csak egy rendkívül csinos prototípust sikerült összehozniuk a legnépszerűbb amerikai szegmensben, de a végén még autót is fognak gyártani.

Most végre tényleg be is indult a sorozatgyártás.

Hónapok óta készül az előszéria

A Rivian alapítója és vezérigazgatója RJ Scaringe egy Twitter-bejegyzésben tette közé a jó hírt: pár hónapnyi csúszás után végre beindult a sorozatgyártás.

A vállalat az Illinois állambeli Normal városában vásárolta meg a Mitsubishi egy bezárt autógyárát, itt készülnek mostantól az autóik. Az üzem már az elmúlt hónapokban is gyártotta a tesztpéldányokat, és mostanra értek el oda, hogy szériaérett lett mind a gyártás folyamata, mind az első autójuk, az R1T pickup. A kocsi prototípusát 2018 novemberében mutatták be élőben, és az elegáns, modern forma sokak tetszését elnyerte. A jármű nem csak csinos, de tele van sok rendkívül ügyes, praktikus megoldással, rakodóhellyel is. 

Így néz ki belül a Launch Edition. Forrás: Rivian

Az R1T indulásakor egy jól felszerelt Launch Edition nevű változattal kezdenek, amelyből már minden példány előre elkelt – az induló ára nettó 73 ezer dollár, azaz nettó 21,5 millió forint volt. Ezért a felszereltség megkapta az Adventure, azaz kaland csomagot, ami többek között prémium belsőt, motoros platófedőt, sűrített levegős kompresszort, és az alap 505 kilométeres EPA hatótávot ígérő aksit tartalmaz. 10 ezer dollár, tehát nettó 3 millió forint felárért kérhető a nagyobbik akku, a Max Pack is, aminek tervezett hatótávja 640 kilométer felett lesz, de ezt csak a jövő év elején küldik gyártásba.

5000 dollárért akár egy mobil konyhát is rendelhetünk, ami elbújik a hátsó üléssor és a plató között. Forrás: Rivian

Az egyik fő attrakció, a 4 független motor segítségével elérhető tank turn, azaz tankforduló egyelőre még várat magára, a cég pár napja azt jelentette, hogy ez keményebb dió, mint gondolták, és még nem készültek el vele.

Az R1T-t jövőre a hasonló árú R1S, az SUV testvér követi, ami szintén a prémium szegmensben fog versenyezni. A márka egyelőre csak Észak-Amerikában érhető el, de van egy olyan érzésünk, hogy ha rendelhető lesz Európában is, megizzasztja majd a konkurenciát.

R1S. Forrás: Rivian
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.