A Bakonyban készült el a TEA. 40. töltőoszlopa

Szerencsére az AC töltőoszlopok és az 50 kW teljesítményű DC töltőoszlopok ma már olyan tempóban szaporodnak hazánkban, hogy nem is tartjuk fontosnak mindegyikről beszámolni. Ezúttal azonban kivételt teszünk, mivel a TEA. elektromobilitás szolgáltató hálózatában elkészült a 40. töltőoszlop, amely bár „csak” egy AC töltő, mégsem a szokásos 2×22 kW teljesítményű. Ez az oszlop ugyanis okosan gazdálkodik a rendelkezésre álló elektromos tápellátással.

Az új oszlop, amely Kislődön, a Bakony egyik legendás betyárjáról elnevetett Sobri Jóska Kaland- és Élményparkban állt a villanyautósok szolgálatába egy 5 csatlakozós okos AC oszlop (AGT Public Eco Smart 5), melynek érdekessége, hogy egy időben akár 5 autó töltődhet egyetlen oszlopról.

A létesítmény parkolója ingyenes, nyilvános és bárki számára a nap 24 órájában szabadon hozzáférhető. A töltőállomás elektromos megtáplálását napelem is segíti, így az ide látogatók zöld energiát tölthetnek autójukba. Az ügyfelek a különböző teljesítményű csatlakozókon különböző árakkal találkozhatnak. 22 kW = 79,- Ft/kWh, 7.2 kW = 69,- Ft/kWh, 3.6 kW = 65,- Ft/kWh percdíj nélkül.

A töltőállomás Androidra és iOS-re egyaránt letölthető TEApont alkalmazásból, QR kóddal és RFID kártyával is indítható. A kalandpark az őszi szezonban minden nap 10 – 17 óráig várja látogatóit. A helyszínen rendelkezésre áll mosdó, büfé és étterem, valamint számos szórakozási, kikapcsolódási lehetőség. A villanyautóval érkező látogatók számára az egyik legvonzóbb lehetőség talán a vadonatúj elektromos gokart pálya lesz, de a további lehetőségeket is érdemes átnézni a kalandpark honlapján.

A TEA. egy ugyanilyen 5 csatlakozós, célállomás töltőt üzemeltet Magyarország legnagyobb sícentrumában, Eplényben a Síaréna Vibe Parkban, ahol szintén változatos őszi programokkal várják a villanyautós látogatókat. Kaposvár mellett Pacta településen a Katica Tanya Élményközpontban egy dupla csatlakozós töltővel, napelemes áramtermeléssel és szintén elektromos gokart pályával várják a villanyautós vendégeket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.