Ez a szőrmók vigyáz a Rivian autóira

Azt nem a mi tisztünk eldönteni, hogy a Rivian tényleg vállalati titkok lopására buzdítja-e a Teslától átcsábított alkalmazottakat, az viszont nem kérdés, hogy a start-up megoldásai sok esetben emlékeztetnek Elon Musk cégének innovációira. Ilyen például az őrző-védő funkció, amely a Teslánál Sentry Mode néven fut, és nap mint nap kiváló szolgálatot tesz nem csupán a Tesla-tulajdonosok, hanem minden, a Tesla közelében parkoló autó tulajdonosa számára, ráadásul még a rendőrség munkáját is segíti.

A Riviannál ezt a funkciót a Gear Guard szoftvercsomagban találjuk. Hogy működését tekintve miben különbözik a Tesla megoldásától, azt egyelőre nem tudni, de a megjelenítés látványosan egyedire sikerült: egy narancssárga ujjatlan dzsekit viselő, szőrös jetikinézetű figura foglalja el a központi kijelzőt, egy kamerával pásztázva a környéket, mely jelzi, hogy a parkoló jármű kamerái mindent rögzítenek.

A Teslánál eredetileg a HAL 9000 vörösen izzó szeme figyelte a vandálokat és tolvajokat, majd ezt jogvédelmi okokból egy szolidabb, narancssárga szemre cserélte. Az, hogy a Rivian egy jóval barátságosabb figurát választott, megosztja a fórumozókat. Sokak szerint a szőrmók túlságosan rajzfilmes és komolytalan, míg mások pont ezért szeretik, mondván, jól passzol a Rivian márka arculatához. Néhányan attól tartanak, hogy a furcsa karakter oda fogja vonzani a járókelőket az autóhoz, bár valószínűleg a Rivian képernyője is csak akkor villan majd fel, amikor valaki megközelíti a járművet. Az over-the-air frissítésekkel a Tesla folyamatosan fejleszti a Sentry Mode-ot a felhasználók kérései szerint, ugyanez vár a Rivian villanyautóira is.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.