Őrület: ez az apró villanyautó a goodwoodi pálya új királya

39,08 másodperc alatt suhant végig a hétvégén Goodwood híres versenypályáján Max Chilton egykori Formula-1 pilóta egy aprócska elektromos autóban ülve, s ezzel megdöntötte Romain Dumas és a Volkswagen ID.R még 2019-ben felállított 39,9 szekundumos rekordját. Az angliai Festival of Speed rendezvény új csúcstartójának futamáról természetesen videó is készült:

A mini Batmobile kinézetű jármű egyébként a McMurtry Spéirling nevet viseli, és már 2021-ben is végigfutott Goodwood 1,86 kilométeres pályáján, akkor már bemutattuk, mitől olyan különleges ez a kompakt villanyautó.

A 3,5 méter hosszú és 1,1 méter magas egyszemélyes járgány hasa alatt egy ventilátor található, amely felszívja a levegőt és kitolja az autó hátuljából, vákuumot hozva létre az autó alatt. Ez hihetetlenül hatékony leszorítóerőt eredményez, amely segíti a villámgyors kanyarodást. A Spéirling kevesebb mint 1000 kilót nyom, de több mint 2000 kilós leszorítóerőre képes a ventilátora, és a hagyományos aerodinamikai funkciókkal ellentétben ezt nem befolyásolja, hogy mekkora sebességgel halad éppen. Az autó teljesítménye közel 1000 lóerő, és 1,5 másodperc alatt gyorsul 96 km/h sebességre. A gyártó megvásárolható, utcai változatot és készít belőle.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.