Gyárbővítések: leáll Sanghaj és Berlin is

A Teslánál ismét leállás következik, de ezúttal tervezett időben és jó okkal.

A termelés jelentős bővítésére készülnek.

Négy napos áramszünet

A sanghaji gyár bővítéséének terveiről már korábban is hallottunk. Lesz egy új épület is a mostanival szomszédos telken, de ennek építését még nem kezdték meg, azonban a meglévő gyártósorok kapacitásának növelése ismét terítéken van. A cég állítólag májusi kezdettel két hónapra osztotta volna szét a munkálatokat, hogy ne legyen egyszerre túl hosszú a leállás, de a COVID lezárások borították a terveket, így inkább letudják egyben a negyedév elején, hogy ne legyen túl nagy a kiesés hatása.

A kínai közösségi médiába kiszivárgott belsős Tesla HR kommunikáció szerint július 1-4. között teljesen leáll az üzem, ugyanis áramtalanítani kell mindent – elképzelhető, hogy a munkálatok a gyár betápját is érintik. A cég azt kéri az alkalmazottaktól, időzítsék szabadságukat erre az időszakra, aki pedig irodában dolgozik, tegye azt most otthonról.

A Reuters egyébként úgy tudja, összesen két hétig tartanak a munkálatok, amit ők úgy értelmeztek, hogy erre az időre teljesen leáll a gyár, azonban más források ennek ellentmondanak. A fő program a Model Y gyártósorának bővítése – itt állítólag a kapacitást napi 2000 autóra emelik, de más források szerint a Model 3 is érintett a változásokban.

A tervek szerint a bővítés eredményeként július végére a jelenlegi 17.000-ről heti 22.000 autóra nő a Model 3 és Y gyártása, mégpedig 8 ezer /14 ezer leosztásban, amivel a gyár eléri az évi 1 milliós tempót.

Berlini szünet

Ahogy arról már korábban írtunk, a német teslamag.de információi szerint július elején a berlini gyár is leáll, szintén a kapacitás bővítése végett. A cél az, hogy a változtatások után a munkaállomásokon átlagosan csak 30 másodpercet töltsenek az autók.

A gyár nemrég váltott két műszakos termelésre, a hírek szerint pedig a mostani leállás után megindulhat a villanymotorok helyi termelése is. Ezeket, az akkumulátorokkal együtt jelenleg Kínából importálják.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.