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
auto
2024. 04. 17. szerda

Már megint pénzt éget a Tesla?

elektromos autó

Elon Musk most már sokadszorra emlegetett amerikai interjújából a maximumot igyekszik kihozni a YouTuber csapat, így közel egy hónap alatt jelent meg a három rész.

A legutolsóban volt pár mondat, ami megint szalagcímeket generált.

Pénzégető

Musk a május 30-án készült interjúban elmondta, hogy Austin és Berlin jelenleg két nagy pénzégetőként funkcionálnak, hiszen milliárdokat költöttek a két gyárra, de csak minimális a termelés. Így a Teslánál a fő fókusz most a helyzet mielőbbi javítása, a két üzem gyártásának felfuttatása.

A két új gyár közül Berlin van jobb helyzetben, mivel ott kevesebbet kockáztattak, és a hagyományos 2170-es aksicellákkal és hátsó présöntvénnyel indult a gyártás. Becsléseink szerint itt nagyjából 10 ezer autó készülhet a negyedév során, amit a pár hete beindított második műszak is segít. Austin ennél kicsit rosszabbul áll, mivel a cég itt az első és hátsó présöntvény mellett az új 4680-as akkucellákat és a strukturális akkupakkot is bevezette. Ahogy arról már többször írtunk, az új cellák gyártásának sebessége egyelőre messze elmarad a tervezettől.

Musk arról is beszélt, hogy életbe léptették a B tervet, azaz, ahogy azt már korábban megosztotta, a texasi gyár is elkezdi a 2170-es cellákkal szerelt autók gyártását és a két cellatípussal párhuzamosan dolgoznak majd. Azonban itt is beütött a ménkű: az ehhez szükséges új gyártósorok ugyanis Kínában készültek, az áprilisi COVID lezárások miatt azonban a szállítmány a sanghaji kikötőben rekedt.

Nem kell meglepődni

Egy új gyár beindítása kapcsán sokak fejében az a téves elképzelés él, hogy a politikusok és cégvezetők szépen mosolyognak, átvágnak egy nagy szalagot, megnyomnak egy piros gombot, és ezerszámra ömlenek ki a kocsik a kapun. A valóság nem ennyire egyszerű.

A Giga Texas megnyitója

Azt olvasóink már biztosan észrevették, hogy amikor egy-egy új villanyautó gyártásának kezdetéről számolunk be, a termelés felfutása elég lassan indul, és a cégek nem is nagyon szívesen osztanak meg konkrét rövid távú tervszámokat erről, mert annyi minden váratlan esemény vetheti vissza a tempót. Duplán igaz ez, ha maga a gyár is új.

Így volt ez a Tesla Giga Sanghaj megnyitója után is, azzal a különbséggel, hogy ott mindössze a legelső negyedév előtt figyelmeztetett a cég arra, hogy eleinte negatív hatása lesz a termelés felfuttatásának a profitra. A kínai gyár embertelenül gyorsan pörgette fel a darabszámot, de ez valószínűleg inkább a kivétel volt, ami a szabályt erősítette.

Az elmúlt pár negyedév során Zach Kirkhorn, a Tesla pénzügyi igazgatója rendre emlékeztette a sajtó képviselőit és a pénzügyi elemzőket, hogy Austin illetve Berlin beindítása eleinte csökkenteni fogja a vállalat jövedelmezőségét. A gyártás elején ugyanis már több ezer alkalmazott dolgozik az üzemben, akiket fizetni is kell, ráadásul a befektetett dollármilliárdokat sem termeli még vissza a kezdeti pár tucat, majd pár száz legyártott autó. Ilyenkor a költségek kis darabszámon oszlanak meg, ami papíron még inkább felerősíti a hatást. Berlinben március végén, Austinban április elején indult meg a termelés.

Ebben a tekintetben tehát semmi meglepő nincs abban, amit Musk mondott. A 4680-as cellák gyártási nehézségei is meglehetősen nagy sajtóvisszhangot kaptak már az elmúlt hónapokban, így ez sem új információ, talán csak a Kínában rekedt gyártósor híre volt újdonság.

Valószínű, hogy inkább Musk kendőzetlen őszintesége, stílusa volt már megint olaj a tűzre, de, ahogy mondta, a helyzet gyorsan fog javulni, azonban ez nagy odafigyelést igényel.

Berlinben elkészült az első módosított Model Y

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.