Jövőre kerül gyártásba a CATL 1000 kilométeres aksija

Angol átiratban Qilin, magyar verzióban Csi-lin lett a CATL új aksijának a neve, amely 2023-ban kerül gyártásba.

A világ legnagyobb akkugyártója lenyűgöző specifikációkat ígér.

Csodaló

A mitikus egyszarvú patás állatról elnevezett akkumulátor egyik fő újítása, hogy harmadik generációs cell-to-pack (CTP) technológiát használ, azaz ez is egy strukturális akkupakk, ami nélkülözi a modulokat. A cég szerint eddig példátlan 72%-os térkihasználást és 255 Wh/kg energiasűrűséget tesz lehetővé ez a megoldás.

Forrás: CATL

A CATL azt mondja, az aksi könnyen elérhetővé teszi az 1000 kilométeres hatótávot és van még egy trükk, amivel 10 percre rövidíti a 80%-os töltés idejét.

A Qilin aksi ugyanis újfajta hűtést használ, amely a Tesla magoldásához hasonlóan a cellák között futtatja a hűtőcsatornákat,  ezzel megnégyszerezve azok felületét a hagyományos, csak alulról történő hőmendzsmenthez képest. Így a cég szerint 4C töltési teljesítmény érhető el és ugyanakkora akkupakk-területen 13%-kal több energiát tudnak tárolni, mint a 4680-as cellák.

Forrás: CATL

A CATL számos nagy autógyártó akkupartnere és csak az idei első negyedévben 33 GWh akkumulátort szállított le.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.