Ilyen még nem volt – villanyautó van a Top 10-ben!

Az ember azt gondolná, hogy a 2021-es statisztikák ideje már legkésőbb márciusban lejárt, de vannak adatsorok, amelyek begyűjtése annyira összetett feladat, hogy akár fél évet is igénybe vehet a munka. Így már érthető, miért most készült el 2021. teljes globális autóeladási toplistája.

Rögtön volt benne egy igazi szenzáció is.

A legnépszerűbbek között

A fiatgroupworld.com vállalta a hálátlan feladatot, hogy begyűjtse a világ 106 autópiacának (országának, régiójának) eladási adatait, amivel becslésük szerint a bolygó autóeladásainak 99,32%-át lefedték. A most nyilvánosságra hozott toplistán 110 autó szerepel. A teljes listát, és az országok felsorolását itt lehet megtekinteni.

Ami igazán érdekessé teszi számunkra a listát, hogy a Top 20-ban három villanyautó is szerepel, az egyikük pedig bekerült a 10 legkelendőbb közé is – ez példátlan siker a villanyautók értékesítési történetében.

Egy pillanatra a lista elejére tekintve, az SUV formátum népszerűségét mutatja, hogy a régóta vezető Toyota Corollát a Toyota RAV4 váltotta az első helyen – a japán gyártónál valószínűleg nem bánkódnak, hiszen az első tízből négy autó az övék, és ugyanennyin van Honda logó is. Melléjük befért még egy japán, a Nissan egyik modellje, valamint természetesen a Ford F-150 is. Az igazi szenzáció azonban az, hogy

a 2020-as 21. helyről, az értékesítés 40%-os növekedése után 2021-ben a 9. helyen végzett a Tesla Model 3, 508.000 eladott autóval.

A lista készítőinek jóslata szerint, a típus idén az ötödik helyen végezhet, azonban nem lesz felhőtlen az öröm, hiszen be fogja előzni egy másik villanyautó. Na a Teslánál sem dőlnek majd a kardjukba, ugyanis

a 2020-as 262. helyről kilőve, a tavaly 19. helyen végzett Tesla Model Y lehet a tettes, a típus ugyanis a szerzők szerint az év végére megelőzi a szedán testvért, így a Top 4-ben végezhet.

Van egyébként még egy villanyautó a Top 20-ban, mégpedig pontosan a 20. helyen, és ez nem más, mint a kínai miniautó, a Wuling Hongguang Mini EV, amelyből 391 ezer fogyott hazájában.

A végén még kiderült, mégsem volt teljesen őrültség Elon Musk jóslata, miszerint a Model Y pár éven belül elveheti az első helyet is a globális toplistán. Július végére a Giga Sanghaj éves gyártókapacitása 700.000 darab körül lesz a típusból, és emellett még három helyen, Fremontban, Austinban és Berlinben is készül még a típus. 2023-ban simán előfordulhat, hogy átlépi a milliós küszöböt a Tesla SUV-ja, ha Muskék jól terveztek a gyártókapacitás bővítésével.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.