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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Van más út is, nem csak az energiatárolás – vélekedik a dán szélenergia termelés és projektfejlesztés specialistája, az Eurowind Energy. A Renewables Now portál híre szerint a megújulóenergia-fejlesztő cég a szélturbinák termelését biogázzal működő gázmotorok bevonásával is megpróbálja kiegyenesíteni. A lap azt írja, hogy a dán cég új biogáz kompetenciaközpont építéséről döntött, és az az elképzelésük, hogy a meglévő napelemes és szélenergiás projektjeiknek ez az illesztés jól fog jönni.

Az Eurowind Energy azonban kifejezetten ipari felhasználásban gondolja a biogázt alternatív, ugyanakkor szükséges üzemanyagnak, és a biogáz piacra is azért lép be, hogy olyan nagy energiaközpontokat hozzon létre, amelyek az egymást kiegészítő technológiákkal képesek a fogyasztói igényt kielégíteni.

Az Eurowind Energy a jó szemű, időben merészet lépni kész dán vállalkozás mintaképe, olyan cég, melyre manapság, mint nemzeti karakterre, Dániában olyan a büszkék. Rasmussenék (Jens, Søren és az apjuk – a saját farmján már 1977-ben szélturbinát állító – Ove) az ezredfordulón léptek be az úttörő iparág szereplői közé. Søren Németországban úgy vett meg három használt Vestas turbinát, hogy a testvére és az apja is elsőre nemet mondott az ötletre, majd amikor Søren a jó üzlet mellett tovább makacskodott, és saját maga vette meg a trojkát, a testvére is beszállt az üzletbe. Abba a bizniszbe, amiből aztán mára az Eurowind Energy 800 MW teljesítményre képes szélerőmű flottája kinőtt.

Søren és Jans Rasmussen, az Eurowind Energy alapítói (forrás: eurowindenergy.com)

A szélturbinákat a kezdetektől fogva az energiatermelés természetes módjának tekintettük. Természetes módszer, amely kereskedelmi forgalomba hozható. Sok éven át hallhattuk politikusok kijelentéseit, hogy nem engedhetjük meg magunknak a zöld átállást, majd – alig pár évvel később – megtanultuk, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne” – mondja Søren. Testvére pedig azt fűzte hozzá, hogy számukra „soha nem volt értelme annak, hogy a megújuló energia volna az alternatíva, mivel nekünk inkább úgy tűnik, hogy a többi energiaforma jelenti az alternatívát”.

A cég ma napelemes és szélenergiás projektfejlesztőként ismert Németországban, Dániában, Lengyelországban, Romániában, az Egyesült Királyságban, Finnországban és az Egyesült Államokban is. Összesen 16 országban dolgoznak; a portfóliójukban lévő termelőerők éves várható energiamennyisége majdnem 494 ezer háztartás éves villamos energia igényének felel meg. Ezt kívánják most a biogázzal megfejelni.

A biogázt energiaközpontjaink fontos építőelemének tekintjük. Már megvan az áram a nap- és szélparkjainkból. Érdemes ezeket az elemeket egy zárt rendszerben kombinálni és együtt dolgoztatni. Így csökkenthetjük a villamos energia és a gáz infrastruktúrájára nehezedő terhelést” – mondta Søren Rasmussen, a vállalat társalapítója. Odahaza nyolc alakuló biogáz projektbe is beléptek, az első építésére pedig akár már az idén sor kerülhet. De kikötötték: csak olyan projektben vesznek részt, amely szalma és más bioanyagok felhasználására fókuszál, és nem enged teret a különböző vegyi alapú gyorsításoknak akkor sem, ha úgy az elgázosítási folyamat felgyorsítható lenne. Az Eurowind Energy számára az sokkal fontosabb, hogy a biogáz előállítása során e-üzemanyagokat és metanolt is előállíthatnak majd – attól függően, hogy az adott projektnél melyiknek találnak jobb piacot.

Itt a bejelentés: megoldható a régi szélerőmű lapátok újrahasznosítása is

Címlapkép: Az Eurowind Energy egyik szélfarmja Dániában (forrás: eurowindenergy)

Szabó M. István