Újra használható a veszprémi villámtöltő

Ahogy arról még decemberben beszámoltunk, Veszprémben karácsony előtt lekapcsolta a városvezetés a környék egyetlen villámtöltőjét, amivel elvágták az elektromos autóval közlekedő nyugat-dunántúliakat az ország középső és keleti részétől. Különösen a CCS rendszerrel villámtölthető BMW és Volkswagen típust használók számára jelentett ez komoly problémát, hiszen ilyen töltési lehetőség 100 km-es körzetben sehol sincs. Mint utólag kiderült, a kényszerű leállás mögött nem rosszindulat vagy bürokratikus nehézségek, hanem teljesítményhiány állt. A töltő ugyanis ugyanarra az elektromos hálózatra került, ami a szomszédos aluljáró síkosságmentesítését végző járdafűtést is szolgálja. Ez viszont nem bírta el mindkét fogyasztót egyszerre, így nyert a józan ész: csúszásmentes lépcsők és rámpák elsőbbséget kaptak az elektromos autók villámtöltésével szemben.

(fotó: Gáber István)

Ez a teljesítményhiány persze csak nekünk kívülállóknak volt újdonság, a városüzemeltetés a töltő telepítése óta tudta, hogy télen a kettő szolgáltatás nem mehet egyszerre. Éppen ezért megrendelték az elektromos hálózat fenntartójától a teljesítménybővítést, ami azonban nem készült el a tél beálltáig.

A mai jó hír, hogy a teljesítmény és a szükséges alkatrészek azóta, ha csúszásokkal is, de megérkeztek, így mostantól a csúszásmentesített járdák mellett a villámtöltő is újra üzemszerűen használható.

EZT OLVASTAD MÁR?  Felújítás miatt korlátozottan használhatók a Westend töltői

Elektromos autót használsz?