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
auto
2024. 04. 18. csütörtök

Sikeres volt a Falcon Heavy startja!

elektromos autó

FRISSÍTÉS: úgy néz ki a középső rakéta első fokozata ugyan visszatért a drónhajóhoz, de nem élte túl a leszállást. A jelenlegi adatok szerint a bárkától mintegy 100 méterre kb. 500 km/h sebességgel csapódott a vízbe.

Közép európai idő szerint este 9:45-kor sikeresen elstartolt a floridai Cape Canaveral űrkikötőből a SpaceX legújabb Falcon Heavy elnevezésű rakétája. A küldetés hátteréről itt írtunk, most jöjjön néhány ínyencség és pár fotó a kilövésről.

Ez tényleg nem számítógépes render, csak jókor kaptam el a videót a telefonommal.

2008.02.06

Nem, nem elírás az alcím, valóban a 10 évvel ezelőtti napról beszélek. Aligha véletlen, hogy pont ma egy évtizede adták át az első sorozatgyártású Tesla Roadstert a boldog tulajdonosának. A tulajdonos pedig nem más volt, mint maga Elon Musk. Na nem a most a Marsra küldött autó volt ez, a korabeli sajtófotók tanúsága szerint az egy fekete kocsi volt, most pedig egy vörös (na jó, meggypiros) autó indult el a vörös bolygó felé. Az évforduló akkor is évforduló és szerintem maga Musk sem hitte volna 10 évvel ezelőtt, hogy mi fog történni ezen a napon 2018-ban.

Tesla Roadster P001 és a régi gyári csapat. Forrás: Stephanie Lawrence / Earth2Tech

Egy kis balett az űrben, aztán irány a Mars?

A Falcon Heavy startja már az első pár percben történelmi volt, hiszen az indítás után 8 perccel egyszerre landolt Cape Canaveral-ben az űrjármű két oldalsó gyorsítórakétája.

Szinte sci-fi-be illő, ahogy a két Falcon gyorsítórakéta, mint valami szinkronúszó páros, egyszerre közelíti meg a leszállási zónát.

Érdekesség megjegyezni, hogy a rakéta a híres LC-39A kilövőállomásról indult, amely a Nasa űrsiklóit küldte a magasba a múltban. Ez most a SpaceX egyik állandó bázisa. Az űrsikló boosterei is újrafelhasználhatóak voltak, de azok ejtőernyőkkel zuhantak vissza az óceánba -olyan még soha nem volt, hogy 100km magasságból 2, egyébként már egyszer használt rakéta, önműködően és párhuzamosan landoljon a szárazföldön.

A kilövés fontosabb mozzanatai egy infografikán. Forrás: SpaceX

Körülbelül 1 perccel a két oldalsó booster leválása után, a harmadik Falcon gyorsítófokozata is elköszönt a Roadstertől és, ha minden jól ment, az óceánon várakozó Of Course I still Love You („Persze, hogy még mindig szeretlek”) nevű automata drónhajóra tért vissza. Mint ez gyakran megesik, a visszatérés keltette erős vibrációk hatására a műholdas kapcsolat megszakadt a hajóval, így majd csak pár perc, vagy óra múlva derült ki, sikerült-e a mesterhármas. Cikkünket frissíteni fogjuk.

A bárka képe mielőtt megszakadt a kapcsolat. reméljük hamarosan kapunk egy képet amin ott díszeleg a középső rakéta első fokozata.

A második fokozat jelenleg azon dolgozik, hogy Spaceman barátunkat, a piros Roadsterével együtt egy u.n. heliocentrikus, azaz Nap körüli pályára helyezze – az utolsó lökést kb. 5 óra múlva adja meg a rakéta. Egészen konkrétan egy transz-Mars pályára kerül az autó, ami a legideálisabb pont a Föld és a Mars közötti kapcsolatra és kb. kétévente nyílik meg. Az autó és utasa évmilliókig fog keringeni és millió és millió kilométert tesz majd meg. Még hogy hatótáv para! 🙂

És akkor most jöjjenek a képek:

T plus four seconds. Indul a műsor!

Elindult a Csillaghajó.

Minden hajtómű nominális teljesítményen. A legnagyobb igénybevétel, a Max Q előtt pár másodperccel.

A pillanat, amikor levált a két oldalsó gyorsító rakéta.

Öröm a SpaceX köztpontjában.

The Flacons have landed.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.