Itt az első térkép az IONITY európai töltőhálózatról

Európa jelenleg épülő, vagy tervezés alatt álló következő generációs töltőhálózatai közül a BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company és a Volkswagen Group által támogatott IONITY projekt a legnagyobb és legcélratörőbb a telepített töltőhelyek számát illetően. A tavaly novemberben bemutatott tervek szerint 2020-ig 400 új töltőállomás kerül üzembe, melyek kezdetben 150 kW, majd később 350 kW teljesítményű töltést kínálnak az autósok számára a kontinens fontosabb autópályái mentén. Az első 20 állomás munkálatai már tavaly megkezdődtek, 2018 végére pedig a 100 állomás elérése a cél Európa-szerte. Állomásonként átlagosan 6 töltőpont várható, ami összesen 2400 új töltőpontot jelent az évtized végéig. Bár a Supercharger hálózat nagyságát nem fogja elérni, mégis egy igazán jelentős töltőinfrastruktúrával leszünk gazdagabbak, amennyiben a projekt a tervek szerint valósul meg. Hogy a hálózat miként fogja összekötni az egyes országokat, és hogy nálunk mely helyszíneken várható 150-350 kW-os CCS töltő az IONITY kiépítése során, arról eddig csak találgatni tudtunk, most viszont az Audi egy norvégiai konferencián megosztotta a legelső képet a töltőhálózat tervezett helyszíneiről.

Forrás: Electrek

Ami nyilvánvalóan a legjobban érdekel minket, hogy Magyarország miként lesz érintett a projektben. Jó hír, hogy a térkép szerint legalább három helyszínen is létesül töltő: Budapesten, az M1-es mentén minden bizonnyal Győr környékén, és az M7-es mentén Nagykanizsa magasságában. Rossz hír viszont, hogy a Duna lesz a választóvonal a töltőtelepítések tekintetében, attól keletre már nem jut a villámtöltőkből az országban. Valójában az egész kontinens keleti oldala igencsak hiányosnak mondható, így Ukrajnát, Romániát, vagy a Balkán-félsziget államait biztosan nem az IONITY töltőkre támaszkodva fogjuk körbeautózni.

Ami a kontinens tőlünk nyugatra fekvő részét illeti, az IONITY egy-két kisebb területet leszámítva gyönyörűen behálózza az országokat, így a többi következő generációs hálózattal kiegészülve a töltőinfrastruktúra már biztosan nem fog a villanyautózás útjába állni. Hamarosan pedig meg is érkeznek azok az elektromos autók, melyek már a 150 kW-ot is képesek lesznek kezelni: az Audi elmondása szerint a 2018 végén megjelenő e-tron Quattro lesz az első villanyautó, mely már teljes egészében ki tudja használni az IONITY által nyújtott lehetőségeket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.