Idén is Budapest utcáin a fénytaxi

Advent harmadik vasárnapján 2019-ben is útra kelt a fénytaxi, hogy Budapest utcáin minél több járókelőnek és utasnak csaljon mosolyt az arcára. Az autóra összesen 90 méter hosszú fényfüzért erősített fel Zerkovitz Tamás az ötletgazda, aki az előző két évben vezette a világító elektromos Nissant, és Lajsz András, aki idén a fénytaxit vezeti. Mivel taxisárga vezetékkel nem gyártanak fényfüzért, az első lépés a zöld vezetékek sárgítása volt, amihez 50 tekercs, egyenként 20 méter hosszú szigetelőszalagot használtak fel. Igen, 1 km szigetelőszalagot tekergettek a vezetékekre december elejétől.

A teljesítmény nem lehet túl nagy, maximum 100 W volt a kitűzött cél, sikerült olyan LED füzéreket vásárolni, amelyekkel a 900 LED együttes teljesítményfelvétele mindössze 95 W. Az autó hatótávolságát egyébként nem a fények fogyasztása, inkább a megugró légellenállás rontja. Tamás és András már a fények autóra erősítése közben folyamatosan kapták a pozitív visszajelzéseket az épp arra járóktól, így nem kérdés, hogy a Fénytaxi megéri a rengeteg munkát.

Természetesen mindhárom jármű elektromos.
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.