HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Használt akkumulátorokkal zöldül a Mitsubishi Outlander gyára

A Mitsubishi bejelentette, hogy Japánban az Okazaki gyáregységben használt villanyautó akkumulátorokból épülő energiatároló egységet helyeznek el, amely a gyár épületének tetején lévő  napelemes erőmű által termelt energiát tárolja. A projekt célja a gyáregység széndioxid kibocsátásának csökkentése. A napelemek felszerelése 2019 októberben kezdődött, az erőmű – amely Japán egyik legnagyobb, épület tetejére telepített napelemes rendszere lesz – pedig 2020 májusában kezdi majd meg a termelést.

3 MW teljesítményű napelemes erőmű épül Japánban a Mitsubishi Okazaki gyár tetején (forrás: Mitsubishi)

A 3 MW teljesítményű naperőmű éves termelése 3 GWh lesz, a teljesítmény fokozatos növelése mellett. Az akkumulátoros energiatároló egység telepítésére a 2020-as üzleti évben kerül sor. A maximum 1 MWh kapacitásúra tervezett energiatároló használt Mitsubishi Outlander PHEV akkumulátorokból készül majd, így egy második életet adva az akkumulátoroknak, mielőtt azokat újrafeldolgoznák az értékes nyersanyagok kinyeréséhez.

A Mitsubishi Okazaki üzem napelemes erőmű és akkumulátoros energiatároló rendszerének felépítése (forrás: Mitsubishi)

A napelemes rendszer és az akkumulátoros energiatároló évente körülbelül 1600 tonnával csökkenti majd a gyár széndioxid kibocsátását, valamint segít csökkenteni az Okazaki gyáregység csúcs energiaigényét. Az akkutelepet a jövőben virtuális erőműként is tervezik használni a helyi energiaellátás stabilizálásához. Áramszünet vagy katasztrófák idején a rendszer képes biztosítani az Okazaki üzemben lévő tornaterem energiaellátását, amely egyben a város óvóhelyeként is szolgál. A rendszer tehát nem csupán csökkenti a gyár széndioxid kibocsátását, de létfontosságú fejlesztés Okazaki városa számára katasztrófavédelmi szempontból is.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordulnak elő extrém időjárási események, ezért globálisan szükséges intézkedéseket tenni a klímaváltozás megelőzéséhez, azaz csökkenteni az üzleti tevékenységek széndioxid kibocsátását azáltal, hogy megújuló energiaforrásokra váltunk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.