Használt akkumulátorokkal zöldül a Mitsubishi Outlander gyára

A Mitsubishi bejelentette, hogy Japánban az Okazaki gyáregységben használt villanyautó akkumulátorokból épülő energiatároló egységet helyeznek el, amely a gyár épületének tetején lévő  napelemes erőmű által termelt energiát tárolja. A projekt célja a gyáregység széndioxid kibocsátásának csökkentése. A napelemek felszerelése 2019 októberben kezdődött, az erőmű – amely Japán egyik legnagyobb, épület tetejére telepített napelemes rendszere lesz – pedig 2020 májusában kezdi majd meg a termelést.

3 MW teljesítményű napelemes erőmű épül Japánban a Mitsubishi Okazaki gyár tetején (forrás: Mitsubishi)

A 3 MW teljesítményű naperőmű éves termelése 3 GWh lesz, a teljesítmény fokozatos növelése mellett. Az akkumulátoros energiatároló egység telepítésére a 2020-as üzleti évben kerül sor. A maximum 1 MWh kapacitásúra tervezett energiatároló használt Mitsubishi Outlander PHEV akkumulátorokból készül majd, így egy második életet adva az akkumulátoroknak, mielőtt azokat újrafeldolgoznák az értékes nyersanyagok kinyeréséhez.

A Mitsubishi Okazaki üzem napelemes erőmű és akkumulátoros energiatároló rendszerének felépítése (forrás: Mitsubishi)

A napelemes rendszer és az akkumulátoros energiatároló évente körülbelül 1600 tonnával csökkenti majd a gyár széndioxid kibocsátását, valamint segít csökkenteni az Okazaki gyáregység csúcs energiaigényét. Az akkutelepet a jövőben virtuális erőműként is tervezik használni a helyi energiaellátás stabilizálásához. Áramszünet vagy katasztrófák idején a rendszer képes biztosítani az Okazaki üzemben lévő tornaterem energiaellátását, amely egyben a város óvóhelyeként is szolgál. A rendszer tehát nem csupán csökkenti a gyár széndioxid kibocsátását, de létfontosságú fejlesztés Okazaki városa számára katasztrófavédelmi szempontból is.

EZT OLVASTAD MÁR?  Készül az olcsóbb Lightyear napelemes villanyautó

Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordulnak elő extrém időjárási események, ezért globálisan szükséges intézkedéseket tenni a klímaváltozás megelőzéséhez, azaz csökkenteni az üzleti tevékenységek széndioxid kibocsátását azáltal, hogy megújuló energiaforrásokra váltunk.

Elektromos autót használsz?