Saját töltőhálózatot épít a Ford?

Saját elektromos töltőhálózaton dolgozik a Ford, legalábbis erről árulkodik egy az autógyártó által még 2018-ban benyújtott védjegy-kérelem, melyre a napokban bukkant rá a Mach E Club fórum egyik tagja. A dokumentumon szerepel a Fastor Charge névre keresztelt vállalat kissé régimódi logója, valamint az is kiderül belőle, hogy a cég kifejezetten elektromosautó-töltési szolgáltatásokra specializálódik. Annak ellenére, hogy a márkanév védelmére vonatkozó kérelmet már majdnem két évvel ezelőtt beadta a Ford az amerikai szabadalmi-, és védjegy hivatalba (USPTO), az még nem került elfogadásra – jelenleg oppozíciós státuszban van, azaz még bárki megtámadhatja, aki úgy érzi, hogy a gyártó által választott márkanév vagy márkajelzés sérti a jogait.

Ezen a ponton egyelőre csak találgatni lehet arról, hogy a Fastor Charge vajon a Ford márkakereskedéseinél és szervizközpontjainál elhelyezett töltőberendezéseket foglalja majd magában, esetleg a Tesla Supercharger-hálózatához hasonló, távolsági villanyautózást lehetővé tévő villámtöltőkből álló hálózat lesz-e, vagy pedig valami teljesen másról van szó. Meg nem erősített információk szerint a Ford Európa több országában is elkezdte az előkészületet elektromos autó töltés szolgáltatás biztosítására, ám azt nem tudjuk, hogy ennek lehet-e köze a jóváhagyásra váró Fastor Charge márkanévhez.

A Lincoln töltője, Forrás: u/ifwinterends/Reddit

Abban mindenki egyetért, hogy a Tesla egyik legnagyobb előnye más autógyártókkal szemben a saját töltőhálózat megléte, és tavaly ősszel, amikor egy Reddit-felhasználó lefotózott egy a Supercharger oszlopokra kísértetiesen hasonlító Lincoln-töltőt, fel is merült, hogy a Fordnak a dizájn helyett inkább a Tesla villámtöltős üzleti modelljét kellene lemásolni. Az amerikaiak egyébként partnerek az Electrify America és az Electrify Canada, valamint az európai IONITY építésében is, de egy saját töltőhálózat nagyban megnövelné a hamarosan érkező Mustang Mach-E és tisztán elektromos F-150 pick-up értékét.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.