Főoldal » elektromos autó » Nem ad el több szennyező személyautót a Renault Kínában

Nem ad el több szennyező személyautót a Renault Kínában

Kilép a Dongfeng Renault Automotive Company (DRAC) közös vállalkozásból, és felhagy a hagyományos meghajtású személyautók gyártásával és értékesítésével a Renault Kínában, ez olvasható a francia autógyártó által tegnap közzétett rövid távú stratégiában. A 2013-ban alapított cég évek óta veszteségesen termeli a Captur, Kadjar, és Koleos sportterepjárókat a kínai piacra, a koronavírus pedig még nehezebb helyzetbe hozta a Dongfeng-Renault társulást, melynek székhelye és gyárlétesítménye éppen a legjobban sújtott területen, Vuhanban található. Habár a Renault tulajdonrésze a DRAC-ból a Dongfengre száll, mely leállítja valamennyi Renault-kötődésű projektjét, a több mint 300 000 kínai vásárló számára továbbra is a francia gyártó biztosítja az aftersales szolgáltatásokat.

Renault City K-ZE

A szennyező személygépjárművektől való eltávolodás nem jelenti azt, hogy a Renault kivonul a világ legnagyobb autópiacáról, épp ellenkezőleg: felszabaduló erőforrásait a kisteherautók, illetve elektromos járművek fejlesztésére fordítja három, már meglévő közös vállalkozásán keresztül, hogy nagyobb piaci részesedést szerezhessen ezeken a területeken. A Renault Csoport Európában már az egyik vezető szereplő a könnyű tehergépjárművek értékesítésében, s hasonló tervei vannak a franciáknak Kínában is, ahol a 2017 óta működő Renault Brilliance Jinbei Automotive Co. specializálódott erre a szegmensre. A Renault szaktudását elsősorban a Jinbei járműveinek modernizálására fordítja, valamint 2025-ig öt új központi modellel bővíti a kínálatot, melyeket a későbbiekben exportálni is fognak – az nem derült ki, hogy elektromos lesz-e közöttük.

Renault JMEV elektromos modellek, Forrás: JMEV Facebook

Az elektromobilitásra a Renaultnak két cége is be van rendezkedve. Az egyik az eGT New Energy Automotive Co., amelyben szintén a Dongfeng a partnercég, és amely a hihetetlenül olcsó City K-ZE crossover gyártásáért felelős. Ennek a modellnek egy kissé nagyobb tudású változata 2021-ben kerül forgalomba Európában, Dacia Spring néven. A másik a Jiangxi Jiangling Group Electric Vehicle Co. (JMEV), melynek négy villanyautójával a kínai elektromosautó-piac 45%-át magukénak akarják tudni a felek 2022-re.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.