Főoldal » elektromos autó » Luxusban és teljesítményben is verhetetlen a Porsche Taycan

Luxusban és teljesítményben is verhetetlen a Porsche Taycan

Kitűnően szerepeltek az idei Világ Év Autója (WCOTY) választáson a villanyautók, az öt kategóriából négyben legalább egy tisztán elektromos modellnek sikerült bekerülnie a legjobb három közé, s ebből három csoportban végül az első helyezésért járó díjat is zéró emissziós gépkocsinak ítélték. Ahogy azt már megírtuk, a városi autók csoportjában a megújult Kia e-Soul-t választotta a legjobbnak a 86 független autós szakújságíróból álló bizottság, megelőzve a Volkswagen T-Crosst, illetve a Mini Cooper SE Electricet.

Porsche Taycan

A legsikeresebb elektromos modellnek azonban a Porsche Taycan bizonyult, mely a luxusautók között, illetve a teljesítménycentrikus sportkocsik kategóriájában is győzedelmeskedett. Ez utóbbiban két testvérét, a Porsche 718-at, valamint az ikonikus 911-es modellt hagyta maga mögött, míg a Világ Év Luxusautója díjat a szintén villanyos Mercedes-Benz EQC, és a Porsche 911 elől vette el. A stuttgartiak legelső tisztán elektromos autója a legmenőbb dizájnért járó címért is elindult, de itt csak a második helyett tudta megszerezni. A legszebbnek a Mazda 3-at ítélte a zsűri, de a dobogón ott van még a Peugeot 208 is, melyből szintén készült elektromos, minimális eltéréssel a dizájnban.

Forrás: World Car Awards

Michael Steiner, a Porsche igazgatótanácsának tagja az online megrendezett díjátadón úgy fogalmazott, hogy ez a dupla győzelem alátámasztja mindazt, amit a fejlesztők el akartak érni a Taycannal: egy sofőrközpontú, teljesen elektromos meghajtású autó, amelynek teljesítményben nincsen párja. A Taycan korábban is bezsebelt már jó néhány díjat, többek között a kínai The China Green Car of the Year, és a német German Car of the Year is az övé lett, a brit Top Gear magazin pedig a Car of the Year és Game Changer of the Year címet is a villany-Porschénak adta 2019-ben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.