Főoldal » elektromos autó » Újraindult az elektromos Hyundai Kona gyártása Csehországban

Újraindult az elektromos Hyundai Kona gyártása Csehországban

A tegnap újra beindultak a gyártósorok a Hyundai Motors nosovicei létesítményében Csehországban, ahol a kompakt i30-as, valamint a Tucson sportterepjáró mellett az európai piacra szánt tisztán elektromos meghajtású Kona is készül. Az autógyártást március 24-én állította le a dél-koreai vállalat, alig több mint egy héttel azután, hogy a villanyos Kona termelése napi 150 darabos kapacitással elkezdődött ebben az üzemben. A Hyundai ekkor még úgy számolt, hogy a gyártás első évében közel 30 000, de később akár 35 000-nél is több Kona Electric gyártása történhet a cseheknél, jelentősen csökkentve a várakozási időt az autóra ahhoz képest, mintha továbbra is a Dél-Koreában található Ulsanból érkeznének a járművek a kontinensre.

A gyártó egy kéthetes szünettel számolt, ami végül három hétre húzódott, s még most sem folytatódhat teljes gőzzel a munka: három műszak helyett csak kettőben dolgoznak az alkalmazottak, hogy elegendő idő maradjon a fertőtlenítésre – nyilatkozta a vállalat szóvivője az Automotive News hírportálnak. Az nem derült ki, hogy ez a leállás és a csökkentett üzemmód várhatóan mekkora mértékben veti vissza a tervezett gyártási számokat. A Hyundai egyébként egyike a legelső nagy hagyományos autógyártóknak, melyek a koronavírus miatti kihagyás után újraindítják a gyártást Európában. A Daimler számos alkatrész-üzemének megnyitását a következő napokra ütemezte, de a brémai gyár például, ahol az EQC elektromos divatterepjáró készül, valószínűleg csak április 27. után nyit ki újra. A győriek is dolgoznak már az Audi-alkatrészeken, de az e-tron villany-SUV brüsszeli gyártósorát is csupán egy hét múlva izzítja be a négykarikás márka.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.