Pár ezer dolláros kínai villanyautó tört be Kaliforniába

Megfelelt az állami kibocsátási normáknak, s megkapta a kaliforniai levegővédelmi bizottság (CARB) közúti engedélyét a Kandi Technologies K27 típusú villanyautója, ezzel szabaddá vált az út a kínai származású autógyártó amerikai leányvállalata előtt a megrendelések teljesítésére. A Kandi augusztusban mutatta be két kompakt városi kisautóját, melyek beindítják a hazai piacon kívüli terjeszkedést. Dimenzióit tekintve a K27 a kisebb, ebben egy 17,69 kWh-s aksi dolgozik, a várható hatótávolság pedig körülbelül 160 kilométer. Az elsőkerekes rendszer csúcsteljesítménye 20 kW, és a végsebesség is épphogy 100 km/h felett van. Bár az akkuja sokkal kisebb, mint a K23 elnevezésű, kicsivel tágasabb testvéréé, feltöltése csak fél órával gyorsabb a fele akkora áramerősség miatt (240V/16A) miatt. Mindkét modell akkumulátorára 8 év/62 ezer mérföldes (~100 ezer km) garancia jár.

A vállalat úgy véli, az amerikai belépő időzítése kiváló, hiszen a belsőégésű motorral szerelt járművek értékesítésének betiltásáról szóló kaliforniai rendelet bejelentését követően most nagyobb szükség van megfizethető villanyautókra az Egyesült Államokban, mint valaha. Az ország legolcsóbb elektromosaként a K27 kétségtelenül ideális választás lesz azon vásárlók számára, akiknek a vételár a fő szempont, és kevésbé finnyásak a hatótáv és a kinézet tekintetében. Az autót 20.499 dolláros listaáron jelentette be a Kandi, ám a piaci bevezetés elején bizonytalan ideig 17.499 dolláros áron lehet hozzájutni. A szövetségi támogatás 10.000 dollárra vágja meg az árat, amit további 2000 dollárral csökkent Kalifornia saját villanyautós támogatása, így akik minkét kedvezményt igénybe tudják venni, azok 8000 dollárért hazavihetik a kínaiak furcsaságát. Akad olyan állam, ahol ennél is nagyobb támogatás kapható, például Coloradóban jelenleg 4000 dollárhoz lehet hozzájutni, azaz a K27 ára egészen 6000 dollárig zuhanhat.

A K27 kiszállítása a vásárlókhoz a tervek szerint az év végéig megkezdődik, a K23-ról egyelőre nem tett említést a gyártó, de várhatóan hamarosan ez is csatlakozik a forgalomba helyezhető modellek közé.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.