Francia autópályáknál is felbukkan a jellegzetes napelem-tető

2012-es elindulása óta a Fastned az egyik legjelentősebb elektromos töltőhálózat-üzemeltetővé vált Hollandiában, Németországban, és az Egyesült Királyságban, melynek jellegzetes töltőállomásait minden villanyautós messziről megismeri, aki rendszeresen jár ezekben az országokban. Október végén a holland cég megnyitotta legelső villámtöltő-állomását Belgiumban is, a jövő évben pedig Franciaországot veszi célba napelem-tetővel fedett, kizárólag megújuló energiával működtetett nagy teljesítményű berendezéseivel.

A Fastned az Autoroutes Paris-Rhin-Rhône (APRR) autópálya-üzemeltető vállalat nyilvános pályázatán nyerte el a lehetőséget 9 töltőállomás megépítésére, ez volt az első alkalom, hogy ez a cég tendert írt ki elektromos töltőinfrastruktúra létesítésére. A kilenc állomás a Párizs és Lyon között húzódó A6 (Autoroute du Soleil), illetve a fővárosból a Svájc felé vezető autópályák mentén, valamint Dijon környékén helyezkedik majd el, és valamennyi helyszínen maximum 16 elektromos autó egyidejű töltésére alkalmas töltőpark valósul meg.

Töltési teljesítményt nem említ a Fastned, de töltőállomásain rendszerint olyan töltőoszlopok találhatóak, melyek műszakilag képesek akár 350 kW-ot is átadni a járműveknek. Amint lesznek a piacon erre alkalmas villanyautók, azok akár 300 kilométer megtételéhez szükséges energiamennyiséget is felvehetnek egy 15 perces pihenő alatt.

A Fastned és az APRR szerződése jelenleg a francia közlekedésügyi minisztérium jóváhagyására vár, de a jövő évben már biztosan megindulhat az építkezés, amelyet követően 14 évig üzemeltetik majd töltőiket a hollandok.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.