Németországban gyártják majd a tisztán elektromos MINI Countrymant

November közepén a BMW Csoport bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a VDL Nedcarral kötött szerződését a MINI Countryman gyártására. Brit hírportálok remélték, hogy a vállalatcsoport az Egyesült Királyságba, a márka otthonába helyezi át a termelést a hollandiai Bornból, jelentős beruházást ajándékozva a 2016-os Brexit-szavazás óta elhanyagolt brit autóiparnak, ám a BMW-nek más tervei vannak: a kisautó következő generációja a lipcsei üzemből gurul majd ki 2023-től kezdődően. Ez lesz az első MINI, mely német földön épül, és így Lipcse lesz az első német város, ahol BMW és MINI emblémájú jármű is készül.

A MINI Countrymanre is jellemző lesz a BMW jól ismert „a választás szabadsága” jeligéje, amely a változatos hajtáslánc-rendszerekkel való felszerelésre vonatkozik: a belsőégésű motoros típusok mellett az új nemzedék tisztán elektromos meghajtással is elérhető lesz. Műszaki tulajdonságokat egyelőre nem árult el a konszern, azon kívül, hogy az első-, és összkerék-meghajtást is tudni fogja az autó.

A 2005-ben megnyitott lipcsei gyárban készül jelenleg a 2-es sorozat Active Tourer, az új 1-es sorozat, valamint a 2013 óta több mint 200.000 darabszámban legyártott tisztán elektromos i3. A német prémium márka első villanyautójának gyártása mellé az üzem hamarosan egy újabb fontos küldetéssel járulhat hozzá az elektromobilitáshoz, 2021-től ugyanis ezen létesítményében is megkezdi az akkumulátor-modulok összeszerelését a BMW. Ezáltal a MINI új villanyautójába már helyben készült akkumodulokat szerelnek majd be a vállalat munkásai.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.