Világrekordba driftelték a Porsche Taycant

42 kilométert driftelt egyhuzamban, és ezzel bekerül Guiness Rekordok Könyvébe a Porsche Taycan, miután tisztán elektromos autóval ez idáig nem sikerült ekkora távolságot megtenni az élményautózás ezen formájában. A világrekordra a Porsche Experience Center területén, a Hockenheimring tesztpályán került sor, ahol Dennis Retera, a vállalat instruktora 55 percen keresztül rótta a köröket a nedves aszfalton, anélkül, hogy az első kerekek egy pillanatra is a kanyar irányába néztek volna. Összesen 210-et tett meg a 200 méter hosszú driftkörből, és utána még egy keveset, ami 42,171 kilométernek felel meg. A jármű átlagsebessége 46 km/h volt. A rekordot megkönnyítette, hogy a Porsche egy sorozatgyártás előtti, hátsókerék-meghajtású típussal vágott neki, amely jelenleg csak Kínában kapható.

Azt nem említi a Porsche, hogy a produkciónak az akkumulátor lemerülése, vagy esetleg a pilóta fáradtsága vetett véget, de Retera elárulta, hogy a driftelés rendkívül megterheli az akkumulátort, ezért igyekezett a lehető leghatékonyabb módon vezetni a villanyautót.

„Ha a menetstabilizáló programokat kikapcsolják, akkor az elektromos Porschével történő driftelés roppantul egyszerű, főleg ezzel a modellváltozattal, amelyet kizárólag a hátsó kerekek hajtanak. A kellő erő mindig ott van. Az alacsony tömegközéppont, és a hosszú tengelytáv biztosítja a stabilitást. Az alváz és a kormánymű pontos kialakítása mindig tökéletes irányítást tesz lehetővé, még oldalirányú mozgás esetén is. Ennek ellenére az is nagyon fárasztó volt számomra, hogy a 210 kör alatt folyamatosan koncentráljak, főleg, hogy a driftkör öntözött aszfaltja nem biztosítja mindenhol ugyanazt a tapadást. Arra fókuszáltam, hogy a kormányzással vezéreljem a sodródást – ez hatékonyabb, mint a gázpedál használata, és csökkenti a megpördülés kockázatát” – fogalmazott az instruktor.

A látványos rekordról természetesen videó is készült:

This slideshow requires JavaScript.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.