Még messzebbre megy a legnagyobb hatótávolságú Tesla

A Tesla Model S Long Range Plust a jelenleg kapható legnagyobb hatótávolsággal rendelkező, sorozatgyártott villanyautóként ismerheti a világ, mely a hivatalos EPA mérés szerint 402 mérföldet képes megtenni egyetlen töltéssel. Az Electrek egyik olvasója azonban a minap kiszúrt egy vadonatúj, 2020 novemberében gyártott példány szélvédőjén elhelyezett Monroney matricát, amely 409 mérföldes (658 km-es) hatótávolságot jelöl. Az EPA honlapján egyelőre nem frissült az adat, és a Teslától sem kaptunk bejelentést, de tekintve, hogy egy, az Egyesült Államokban kötelező dokumentációról származik az információ, bátran vehetjük hivatalosnak.

Azt viszont nem tudjuk, hogy a hatótávolság emelkedése szoftveres javításnak, hardveres fejlesztésnek, esetleg a kettő kombinációjának köszönhető. A hírportál azt is kiszúrta, hogy a villanyautó kombinált hatékonysága romlott egy keveset (117 MPGe-ről 116-ra). (Az autópályás javult egy kicsit, 112-ről 113-ra, de a városi visszaesése 121-ről 119-re lefelé húzta az átlagot.) A hatótáv növekedése a hatékonyság romlása mellett az akkukapacitás emelkedéséről árulkodhat, de ezt egyelőre nem tudjuk biztosra.

Az új hatótávval a Model S LR+ beelőzte a Lucid Air alapváltozatát, mely 406 mérföldre elegendő energiát tud egy töltés során magába szívni. Így ha a Lucid most rögtön megkezdené páratlanul áramvonalas szedánjának forgalmazását, már akkor sem lehetne hatótáv-király a piacon. Ha viszont a csúcsváltozatot is piacra dobná, akkor igen, ez ugyanis akár 517 mérföldre (832 kilométerre) is elmegy, igaz a Tesláéval ellentétben nem hivatalos, EPA által mért adatokról beszélünk, hanem a gyártó által becsült értékekről (amit egy független, külsős cég is megerősített). Ez a hatalmas előny a gigantikus, 113 kWh-s akkucsomagnak, a kiváló aerodinamikai adottságoknak, és az elképesztően hatékony elektromos hajtásláncnak köszönhető, de az még odébb van, hogy a jármű a valóságban is bizonyítson. Természetesen a Teslánál sem állnak le a fejlesztések, előrendelhető a Model S Plaid, aminek szintén 830 km körül alakul majd a hatótávolsága.

Mindenesetre a Tesla új vásárlói most örülhetnek, még akkor is, ha a frissítésnek nem sok gyakorlati haszna van, hiszen emberfeletti testi adottságokkal kell rendelkeznie annak, aki 658 kilométert megállás nélkül le tud vezetni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.