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
auto
2024. 03. 19. kedd

Egymillió Teslára érkezik a Dolby Atmos

egyéb

Ahogy arról augusztusban beszámoltunk, a NIO elérhetővé tette egyes modelljeiben a Dolby Atmos hangzást, ráadásul a kínai márkán kívül a Lucid, a Volvo és a Mercedes-Benz néhány típusa is tudja már ezt az extrát.

A Tesla sem akar lemaradni, és úgy tűnik , szokásukhoz híven, vezeték nélküli frissítéssel, a már meglévő flottára is gondoltak.

Nem csak a csúcsmodellek, de…

A BGR értesülése szerint a Tesla egyik soron következő szoftverfrissítése nagyot fog gurítani, mivel több, mint egymillió autóba hozza el a Dolby Atmos hangzást.

Hogy pontosan mely modellek és felszereltségi szintek kapják meg ezt az extrát, azt nem tudjuk, de mivel Model S-ből és X-ből együtt sincs ennyi az utakon, nyilvánvaló, hogy a Model 3 és Y tulajok is örülhetnek. Mivel azonban az egymilliós nagyságrend még mindig csak a teljes Tesla flotta harmada, nem lepődnénk meg rajta, ha kiderülne, hogy követelmény a prémium audio felszereltség, azaz kiesnek az elmúlt években gyártott kis akkus hármasok és Y-ok. Másik lehetőség, hogy a Dolby Atmos komolyabb számítási teljesítményt igényel, ezért csak az AMD Ryzennel szerelt autók kapják majd meg. És persze az előbbi két halmaz keresztmetszet is egy lehetséges válasz.

Akárhogy is, a műszaki feltételeken túl legalább ilyen fontos az elérhető tartalom is. A BGR úgy tudja, a Tesla több nagy lemezkiadóval dolgozik hónapok óta azon, hogy az autókba legyen olyan zene, amely meg is tud majd szólalni a Dolby térhatását használva.

Bár az igazi audiofilek általában nem kedvelik a térhatású zenét, mi még mindig úgy gondoljuk, hogy lehetnek olyan tartalmak, például könnyűzenei koncertfelvételek ahol van létjogosultsága az ilyen változatoknak. De ha kipróbáltuk mit tud egy ilyen autós rendszer, akkor majd persze be is számolunk róla.

Nagyon extra zenét kapnak a NIO autói

Ha megvan a hardver és megvan a tartalom is, akkor már csak a szoftver kell, ami lejátssza ezeket a felvételeket. A Teslák fedélzeti rendszerén elérhető Tidal már egy ideje támogatja az Atmos hangzást, és a hamarosan érkező Apple Music is alkalmas lesz erre a feladatra. A nagy szolgáltatók közül egyelőre csak a Spotify nem tudja még ezt, de ha hihetünk a pletykáknak, a régóta ígért, emelt szintű Spotify HiFi szolgáltatás szintén tudja majd kezelni a Dolby formátumát.

Beteszi a lábát az Apple a Teslákba

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.