Szoftverfrissítés után: még mindig pocsék a Tesla fényszórója?

A Tesla 2022.40.4-es szoftverfrissítése hozott egy nem-dokumentált javítást: azt rebesgetik a különböző fórumokon, hogy lényegesen jobb lett mind az automata ablaktörlő, mind a fényszóró kezelés. Előbbivel nekem soha nem volt gondom, így nem igazán tudom mihez mérni a változást, de utóbbi az első helyen volt a saját szégyenlistámon.

Megnéztem javult-e a helyzet.

Erős négyes

Iskolai osztályzatkora fordítva az elmúlt pár napban szerzett tapasztalataimat, a jóindulattal kettes tanulóból erős négyes lett – most már nyugodtan bekapcsolva maradhat az automatika.

Egyrészt megoldódott a legnagyobb gond, ugyanis most már gyorsan reagál a rendszer, és időben elveszi a távolsági fényt, ha valaki jön velünk szemben, vagy előttünk halad a sávban. Talán még egy hajszállal lehetne fürgébb, de eddig senki nem villogott rám, és anyukám sem jelentette, hogy sűrűn csuklana. Azért autópályán a szembejövő kamionokra még kíváncsi leszek, mert azok észlelésén is volt mit javítani, de ezt még nem tudtam kipróbálni.

Száműzték azt az idegesítő viselkedést is, hogy az autó túl rövid időre is visszakapcsolja a távolsági fényt, azaz két autó között egy-egy másodpercre is felvillan, sőt villog a lámpa. Azt sem tapasztaltam, hogy az útjelző és közlekedési táblák megviccelnék a vezérlést, és a visszaverődő fény miatt lekapcsolna a rendszer.

Ami miatt azért ez még mindig nem ötös, az pár apró, de fontos finomítás amire még szüksége van a kocsinak. Először is, kicsit átestünk a ló másik oldalára, és néha 2-3 másodpercig is eltart, mire az elhaladó autóstársat követően, az üres úton újra visszakapcsolna a rendszer. Értem miért döntöttek így, ha nem tökéletes az algoritmus, inkább legyen extrán óvatos, de azért ezt lehetne jobban is. Másodsorban még mindig nem aktiválták a fényszórók mátrix funkcióit. Fura, hogy a  hardver már több, mint egy éve tudja ezt az ügyes extrát, de a szoftver még most sincs kész. Persze a Tesla hivatalosan soha nem reklámozta, hogy ezek mátrix LED lámpák lennének, de tudjuk, hogy azok, és érthetetlen, hogy miért váltottak a drágább alkatrészekre, ha nem használják azok tudását. Az ötöshöz, pontosabban a csillagos ötöshöz azért ez is kellene.

Az egyik utamról készítettem egy rövid videót is:

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.