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
auto
2024. 04. 26. péntek

A legnagyobb chipgyártó egyik legnagyobb ügyfele lesz a Tesla

elektromos autó

A United Daily News (UDN) tajvani újság online kiadása szerint, már eldöntött tény, hogy a TSMC váltja a Samsungot mint a Tesla FSD számítógépének gyártója.

A gyártás az önvezetéshez és az Autopilothoz használt számítógép újabb frissítését is előre jelzi.

HW4

A Tesla kezdetben a Mobileye hardverét és szoftverét használta vezetéstámogató rendszeréhez (HW1),  majd amikor a két cég útjai elváltak az Nvidia hardverét választották (HW 2, HW 2.5) és saját szoftver írásába kezdtek. 2019-ben mutatta be a vállalat ADAS, illetve mesterséges intelligencia rendszerük jelenlegi generációját (HW3), amely a szokásos kamera, ultrahang-szenzor és radar elemek mellett egy önálló fejlesztésű vezérlőchipet tartalmazott.

Bár a chipet a Tesla berkein belül fejlesztették, a gyártást egy igazi profira, a Samsung chipgyártó részlegére bízták. A koreai cég texasi gyára a mai napig szállítja az autógyártónak ezt az alkatrészt. A fejlett félvezetők gyártása egy rendkívül nagy szaktudást, és komoly befektetést igénylő feladata, is a világon mindössze pár jól ismert név tartozik az iparág élvonalába. A Samsung kétség kívül ilyen, és a kezdetben 14 nm csíkszélességgel készülő chipet különösebb ismert problémák és mennyiségi gondok nélkül gyártják immár 7 nm-es technológiával. De a számítástechnikában a fejlődés örök, és a teljesítménynövelésén kívül, az áramkörök energiaigénye, és költsége is fontos tényező minden ügyfél számára.

Így a Teslánál sem álltak meg, és már egy jó ideje tudni, hogy készül a HW4. Ez egyrészt új, a mostani 1,2 megapixeleseknél nagyobb felbontású és fejlettebb kamerákat tartalmaz, és úgy hírlik ezek gyártása már megkezdődött, legalábbis erről kotyogott el részleteket nemrég a kamerák optikáinak beszállítója. (Egyesek szerint a komplett kamerákat szállítja majd a Lianchuang Electronic Technology Co. Ltd, mások csak objektívekről beszélnek, amelyek Samsung kamerákra kerülnek majd.)

A Tesla saját chipjének első generációja.

A rendszer lelke azonban természetesen a mesterséges intelligencia chip új generációja, amelyről túl sok technikai részletet még nem tudunk, azonban az már kiderült, hogy a gyártó a továbbiakban nem a Samsung, hanem a világ legnagyobb chipgyártója, a tajvani TSMC lesz. Az új lapka a cég 4, illetve 5 nm-es technológiáját használja majd, amely feltehetően tovább javítja majd az egységnyi energiával elérhető teljesítmény mutatóját, amely valószínűleg az egyik legfontosabb metrika. Az együttműködés több, mint egyszerű ügyfél-gyártó viszony, hiszen a chipek tervezésének egy fontos része a gyártástechnológia figyelembevétele, és az UDN szerint a Tesla mérnökei korábban már arról beszéltek iparági szereplőknek, hogy nagyon sikeres volt a közös munka a két vállalat mérnökei között.

A HW3 FSD számítógépe.

A lap szerint az üzlet a méretét tekintve akkora, hogy a Tesla a vállalat hetedik legnagyobb ügyfele lehet jövőre. A chipgyártó fő megrendelője jelenleg az Apple, amely az eladások negyedét teszi ki, majd ezt követi kevéssel 10% alatt az AMD. A mobiltelefonok chipjeiről is ismert MediaTek és Qualcomm, valamint a hálózati hardverben erős Broadcom is 8 százalék körüli szeletet hasít ki a TSMC bevételeiből, de a listán van az Intel és a Huida is.

A TSMC azt várja a Tesla üzlettől, hogy az szélesíti a vállalat portfólióját, és több lábon fognak állni arra az esetre, ha a szórakoztatóelektronikai és informatikai megrendelések időszakosan visszaesnének.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.