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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Most jön az igazi teszt: tízezrek kaphatják meg az önvezetést

elektromos autó

Elon Musk általában erősen alábecsüli a különböző fejlesztésekhez szükséges időt – annyira igaz ez, hogy már létező fogalom az Elon time. Most viszont úgy néz ki, egy elég fontos határidőt sikerült betartani.

Akár 350 ezerre is nőhet az FSD tesztelők száma.

Merész lépés

A Tesla FSD Béta tesztprogramja kezdetben csak az Egyesült Államokban volt elérhető pár száz, majd pár ezer autósnak. Később kiterjesztették a résztvevők körét a kanadaiakra is, és egyre nagyobb ugrásokkal nőtt azok száma, akik az autó által mért Safety Score alapján kérhették, hogy beszállhassanak a nyilvános tesztüzembe.

A Safety Score egy a Tesla rendszerei által számított osztályzat, amely a sofőr vezetési stílusát elemzi, és azt hivatott kideríteni, ki elég felelősségteljes ahhoz, hogy felügyelje a tanulóvezető mesterséges intelligenciát. Kezdetben csak a 100, majd 99, 98 százalékra értékelt sofőrök állhattak neki kipróbálni a rendszert, az utóbbi időben pedig legalább 90%-os eredmény kellett ehhez. Így, bár a Tesla nemrég 160.000 autóra terjesztette ki a tesztprogramot, valószínű, hogy ennyien nem érték el a szükséges eredményt.

Musk már egy ideje azt ígéri, hogy még az év vége előtt mindenkinek elérhető lesz a Beta, aki megvásárolta azt Észak-Amerikában. Nos, most úgy néz ki, tartotta a szavát.

A Tesla vezetője, hol másutt, mint Twitteren jelentette be, hogy az egyik legfontosabb amerikai ünnep, a hálaadás kezdetére tényleg elérték a mérföldkövet, és mindenkinek elérhetővé tették az FSD Betát.

Persze egy minimális követelmény azért továbbra is van, így legalább 100 mérföldet le kell vezetnie a sofőrnek az Autopilot használatával, és minimum 80%-os Safety Score-t kell elérnie, mielőtt rábökhet a gombra. Hogy ez pontosan hány – elméletileg – jogosult tulajdonost jelent, arról a cég nem beszélt, de kértünk egy kis segítséget a Tesla eladási számok gurujától Troy Teslike-tól, mivel tudjuk, hogy ő évek óta felméri a vásárlók FSD rendelési hajlandóságát. Az ő adatai szerint potenciálisan 350.000 ember fizette ki az önvezetés árát a Tesla kanadai és amerikai ügyfelei közül, tehát, ha mindenki legalább 80%-ot elér a vizsgálat során, akkor akár ennyien részt is vehetnek majd a tesztelésben.

FRISSÍTÉS: Idő közben több észak-amerikai tulajdonos jelezte, hogy 80 alatti Safety Score-ral is megkapta a Betát, úgyhogy vagy enyhítettek a felételeken és kivették a minimum követelményt, vagy átmeneti hibáról van szó. 

A legutóbbi, nagyságrendi ugrás után nem hallottunk róla, hogy jobbra-balra törnének az önvezetést gyakorló Teslák, de azért elég nagy bátorságra, vagy talán magabiztosságra vall, hogy ekkora populációra kiterjesztik a teszt üzemmódot. Fontos megjegyezni, hogy a tesztüzemmódban résztvevő autók hivatalosan továbbra is egy kettes szintű vezetéstámogatót használnak, amennyiben a gyártó megköveteli az emberi felügyeletet a rendszer használata közben. Így továbbra is a sofőrök feladata és felelőssége, hogy felülbírálják a rendszer működését, ha az bármilyen okból szükségessé válna.

Pár Tesla mérnök egyébként egy előadásban nemrég megosztotta, hogy a cég a virtuális térben jelenleg hetente kétmillió szimulációt futtat le az FSD neurális hálók tanításához.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.