A CHAdeMO a legelterjedtebb villámtöltési szabvány

2016-ban 35%-kal bővült világszinten a CHAdeMO villámtöltő hálózat, az év végére a letelepített töltők száma pedig átlépte a 13.500-as számot. Az Egyesült Államokban 2081, Európában 4051, Japánban pedig 6945 (több, mint a másik két helyen együtt!), a világ többi részén pedig 521 ilyen töltőoszlop található. Az utóbbi időben telepített töltők többsége már több szabványt is támogat, de főleg a Nissan támogatásával még mostanában is telepítenek csak CHAdeMO csatlakozóval felszerelt villámtöltőket. A világon 600 ezer CHAdeMO kompatibilis autó fut, így minden második villanyautó kompatibilis ezzel a szabvánnyal. A CHAdeMO rendszer 8 éve van jelen a villanyautózás világában, és olyan lehetőségeket is támogat, mint a Vehicle to Grid, amivel az autó akkumulátoráról lehet áramot visszatáplálnia hálózatba. 2017-ben a CHAdeMO szövetség legnagyobb kihívása az lesz, hogy véglegesítse a szabvány 150 kW-os változatát, és a tagok elkezdjék telepíteni az első ilyen töltőket. A szabvány kiterjesztését még tavaly jelentették be.

CHAdeMO 2016 Infografika (forrás: CHAdeMO Association)

Az Európában preferált CCS Combo csatlakozóból (ilyennel lehet tölteni a Volkswagen és a BMW elektromos autóit) eddig 2800-at telepítettek Európában (az egyik legutolsó ilyen, ami még a térképen sem szerepel a pécsi villámtöltő), így még Európában, a saját területen is lemaradásban van. Superchargerből 795 helyszínen összesen 5085 töltőpont található, így az elérhető villámtöltési szabványok közül messze kiemelkedően a CHAdeMO a legelterjedtebb.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?