Beüzemelték a második pécsi villámtöltőt

A héten bekötötték és beüzemelték Pécs második villámtöltőjét a Nagy Lajos király útja 13 szám alatt a Centrum parkolóban. Az Evopro gyártmányú töltőből ez a második működő példány az országban, az elsőt a gyártó székháza előtt állították fel még Augusztusban.

CHAdeMO és CSS rendszerű elektromos autó töltő Pécsett (fotók: Gyurkóczi Gábor)

A CHAdemo és CCS rendszerű elektromos autók villámtöltésére egyaránt alkalmas eszköz jelenleg tesztüzemben megy, de most is és később is bárki számára ingyenesen elérhető lesz. Az 50 kW-os DC (egyenáramú) töltő a középkategóriás autókat 20-25-30 perc alatt tudja 80%-ra tölteni (akkukapacitástól és az akku aktuális hőmérsékletétől függően). A villámtöltőn a két DC csatlakozó mellett található egy Type2-es AC (váltóáramú) csatlakozó aljzat is, amire az autós as saját Type2-Type1 vagy Type2-Type2 kábelével tud csatlakozni. Ez az aljzat 22 kW-os (3×32A), így erről a 43 kW-os töltővel szerelt Renault Zoe-k „csak” egy jó óra alatt tölthetők fel.

A Type2-es aljzatról saját kábellel akár Type1-es csatlakozós autók is tölthetők

Pécsett 2016-ban átadtak már egy villámtöltőt a Nissan Ste-Ba bemutatóterme előtt, az azonban csak a japán autógyár által favorizált CHAdeMO rendszerhez biztosított töltést. Az európai autógyártók termékei (BMW, Volkswagen) eddig nem voltak gyorsan feltölthetők a baranyai megyeszékhelyen. A most üzembe állított töltő az első a környéken, amely minden típusú autónak órán belüli továbbjutást tud biztosítani. A Type2-es csatlakozón a kábeles megoldás helyett választott aljzat hátránya a 22 kW-os korlát, előnye, hogy saját kábellel a Type1 csatlakozós autók is tölthetők róla. Így sorbanállás esetén a 80-85% elérése után az utolsó 15-20% betöltését nagyjából azonos idő alatt a váltóáramú csatlakozáson is be lehet fejezni. Így kevésbé tartjuk fel egymást a töltőknél. További előny, hogy az egyenáramú rész meghibásodása esetén is marad egy lassabb, de használható megoldás, hogy az autóba a feltétlen szükséges mennyiségű áramot betöltsük, függetlenül az autón lévő csatlakozó típusától.

A töltő előtt sajnos még nem készült el a parkoló felfestése, de remélhetőleg ezt mielőbb pótolják.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?