Működnek Ajka első elektromos autó töltői

Nem a XVIII. kerület az egyetlen, amely minden követ megmozgatott azért, hogy időben elkészüljenek a Nemzetgazdasági Minisztérium Jedlik Ányos Tervének pályázatán nyert elektromos autó töltők telepítésével. Ajkáról már január elején hallottuk, hogy jól áll a munkálatokkal, sőt múlt héten a villanyautósok már a felállított töltőkről számoltak be. A héten viszont már üzemelnek is az oszlopok, így az Ajkán élők, illetve az oda érkezők is fel tudják tölteni az elektromos autóikat.

Elektromos autó töltő Ajkán (fotók: Tóth Gergely)

A pályázaton a település 2 db. A típusú, tehát 2×22 kW-os AC (váltakozó áramú), úgynevezett gyorstöltő telepítéséhez nyert pénzügyi támogatást. A készülékek helyét a Szabadság téri belső, OTP mögötti parkolóban jelölték ki, ahol az oszlopokon lévő Type2 csatlakozókról egyszerre akár négy autó is tölthető. A töltőkön található még egy-egy hagyományos konnektor is, amelyekről egy fázison 16A vételezhető elektromos kerékpár töltéshez (ahogy a fenti képen látható, autó töltéséhez is használható, ha valakinek nincs Type2-es kábele). A Type2 csatlakozók a konnektorokkal egyidejűleg nem használhatók, így egyszerre maximum négy jármű töltésére van lehetőség. A töltők használata díjmentes, a töltési folyamat az autós által hozott kábel csatlakoztatása után automatikusan indul. Ajkán 2017. augusztus óta zöld rendszámos autókkal ingyenes a parkolás.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.