Senki nem tiltotta ki a dízeleket Németországból – de lesz rá lehetőség

Az elmúlt hónapokban már lehetett olvasni a Deutsche Umwelthilfe nevű német környezetvédelmi szervezetről, amely beperelte Stuttgart és Düsseldorf városokat a pocsék levegőminőségük miatt. A légszennyezettség olyan mértéket öltött ezekben a német nagyvárosokban, ami már komolyan veszélyezteti a lakosság egészségét és az Európai Unió rosszallását is kiváltotta. igen, még a németek sincsenek az EU szabályai felett.

A Deutsche Welle táblázata a német NOx határérték túllepésékről. Forrás: dw.com

Az eredeti perek eredménye felemásra sikerült, a stuttgarti helyi bíróság hajlott a korlátozásra, míg Düsseldorfban  vizsgálat alá vették volna a lehetőséget. Most a lipcsei Szövetségi Bíróság tett pontot az ügy végére, amikor kimondta, a városoknak igenis joga van korlátozni a dízelautók üzemeltetését.

Nem eszik olyan forrón

Fontos hangsúlyozni, hogy a döntés nem kötelezte a városokat semmilyen tiltásra és – egyes magyar szalagcímek sugallatával ellentétben – nem tiltottak ki egyetlen autót sem Németországból. A német kormány és az autóipari lobbi nem támogatta a dízel tiltást eddig sem, de a fenti döntés lehetőséget ad az egyes városoknak a saját döntésre.

Az ügy jelentőség egyrészt technikai másrészt pszichológiai. Technikai azért, mert így a „felháborodott állampolgár” mögé bújt autóipari lobbi nem tudja jogi úton megakadályozni az egyes tiltásokat. Most már nincs többé vita, ha egy város úgy dönt, joga van a korlátozásra, nem citálhatja „Hans Niemand” bajor patikus (akit még csak véletlenül sem egy autóipari lobbi cég támogat) bíróság elé a várost, ha időszakosan kitiltják a füstös BMW-jét a belvárosból.

Az új dízelek aránya egyes európai országokban. Forrás: statista.com

Pszichológiai pedig azért, mert Németország az európai autóipar fellegvára, a dízelautók hazája. A statista.com adatai szerint 2016-ban az eladott új személygépjárművek 46%-a volt dízel, és ez az előbbi években is hasonlóan magas szám volt, sőt. Azonban ez a döntés, alapvetően megváltoztathatja az európai újautó piac szerkezetét, hiszen ha megroppan a német polgárok bizalma a dízelekben, hirtelen csökken irántuk a kereslet és az elmúlt évek eurómilliárdokra rúgó fejlesztései soha nem térülnek meg. De ha belegondolunk, hogy hazánk autóállományának mekkora része a használt német import, valószínűleg évek múlva kihat ránk is.

Mi lesz most?

Most rögtön semmi. Illetve, ha ebben a szutyok időben esetleg ismét problémássá válik a német légtér, most már lehetősége van bármelyik önkormányzatnak korlátozni a szennyező autók behajtását. Hosszabb távon viszont ez az eset, ahogy a dízelbotrány is tette, felgyorsíthatja a zéró emissziós autók terjedését és a belsőégésű motorok fokozatos visszaszorulását.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.