Önvezető taxi Renault módra

Manapság igencsak gyakori az önvezető technológia mutogatása a legújabb csúcstechnológiás villanyautó-koncepciókban, hiszen számos autógyártó, mint például a Hyundai, vagy a Renault az önvezető funkciót a jövő közlekedésének nélkülözhetetlen részének tekinti. Ám amellett, hogy folyamatosan zajlik a műszaki ismeretek bővítése és tökéletesítése, hogy a közúti balesetek számát a nullára redukálhassuk az emberi tényező kizárásával, több vállalat, például a General Motors is a városi közlekedés egy sokkal gazdaságosabb, praktikusabb, és szociálisabb módján kezdett el gondolkozni. Legújabban a Renault villantotta fel az ötletét a közösségi mobilitás terén: egy kormány- és vezetőülés nélküli, teljesen önvezető, futurisztikus megjelenésű koncepciót, mely a Genfi Autószalonon kerül bemutatásra március 6-án.

Az EZ-GO névre keresztelt tanulmányról egyelőre semmilyen információt nem közölt a Renault, csupán egy rövid kedvcsináló videót tett közzé, melyen három utas látható valamilyen padszerű ülésen. A francia gyártó titokzatossága ellenére azonban még a hivatalos bemutatkozása előtt is szemügyre vehetjük a járművet, ugyanis néhány nappal ezelőtt Barcelona utcáin felbukkanva sikerült néhány járókelőnek képeket és videókat csinálniuk az önvezető Renault taxiról, mely az arra járók elmondása szerint távirányítóval volt vezérelve.

EZT OLVASTAD MÁR?  Akkumulátoros és üzemanyagcellás kisteherautókat is gyárt majd a Mitsubishi Fuso
Forrás: forococheselectricos.com

A Renault legsikeresebb próbálkozása eddig az önvezetés terén a Symbioz modell, mely tisztán elektromos meghajtásával mintegy 500 kilométert tud megtenni két töltés között, és a közutakon egyelőre tiltott Level 4-es önvezető funkciójával jelenleg az egyik legfejlettebb prototípus, mely képes emberi segítség nélkül is boldogulni.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.