Főoldal » elektromosautó-töltés » Készülnek az e-Mobi töltői?

Készülnek az e-Mobi töltői?

Óriási a verseny a hazai töltő infrastruktúra fejlesztési piacon, ahol részben vagy egészben állami tulajdonú társaságok egész sora igyekszik egymaga megoldást találni az elektromobilitás hazai terjedését leginkább gátló problémára, a töltőhálózat hiányára. Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, az MVM Partner már több, mint 60 töltőoszlopot telepített le, főleg kereskedelmi ingatlanok parkolóiba, de kezd beérni a Nemzeti Közművek (NKM) Mobiliti néven futó projektjének a gyümölcse is, hiszen Békéscsabán és Hódmezővásárhelyen is átadták már az adott települések első töltőit, és az internetes fórumokon felbukkant fotók tanúsága szerint napokon belül elkészül egy hasonló töltőpont Csongrádon is. Az önkormányzatok pályázaton nyert támogatásból telepítendő töltőinél is ketyeg az óra, hiszen a támogatási szerződés megkötésétől számítva egy éven belül azoknak is működniük kell. A leggyorsabb a XVIII. kerületi önkormányzat volt, de a Villanyautósok Közösségének tagjaitól tudjuk, hogy átadásra készen állnak már Ajkán is az AC oszlopok. További 70 önkormányzatnál azonban még bőven van mit dolgozni azon, hogy a megtervezett és támogatásra jóváhagyott töltők valóban el is készüljenek határidőre. A MOL ugyan még nem építi a NEXT-E töltőket, de a saját flottája kiszolgálására már készülnek a budapesti villámtöltők.

Az egyetlen társaság, amely a közelgő határidők ellenére eddig egyetlen töltőt sem adott át, az az elektromobilitás problémáinak megoldásával kormányzatilag megbízott szervezet, az e-Mobi Nonprofit Kft. (bár sokan a váci Vörös ház udvarán felszerelt fali töltőt e-Mobi töltőként kezelik). Pedig pont az e-Mobi rendelkezik a legkonkrétabb tervekkel: a cég ügyvezetőjének vállalása szerint 2018. május 1-ig 319 db. elektromos autó töltőt állítanak üzembe országszerte, amivel nem csak a városi töltést, de az ország átjárhatóságát is megoldják. A telepítési helyszínek a sajtó nemtelen támadásai és az öldöklő verseny miatt szupertitkosak, így a megtalálásukhoz és használatukhoz valószínűleg kincskereső játékot kell majd indítani.

Az e-Mobi színvilága és dekorációja látszik ki a fóliázás alól.

Az első töltőt úgy tűnik, hogy meg is találtuk Mór belvárosában. A Szent István téren felállított, az e-Mobi motívumaival díszített, feltehetőleg Evopro gyártmányú oszlopot egyelőre még fóliacsomagolás védi, így használni nem lehet, de május 1-ig már 65-öt sem kell aludni. Legkésőbb akkortól biztosan üzemelni fog. A következő 2 hónapban a hétvégéket és ünnepnapokat is beszámítva napi átlag 5 ilyen töltő megjelenésére számíthatunk, hacsak nem tették már le őket titokban.

Keressük meg az elrejtett villanyautó töltőket! Ha ilyen motívumos (vagy bármilyen más) töltőt láttok bárhol az országban, ami nem szerepel a Töltőpont alkalmazás (weben is elérhető) térképén, akkor azt néhány fotót is mellékelve kérlek jelezzétek a Villanyautós tippek és kérdések Facebook csoportban!

Az oszlopot valószínűleg az Evopro gyártotta. Az eddigiekkel szemben ezen nem egy kábeles és egy aljzatos csatlakozó, hanem két Type2-es aljzat található. Ez sokkal jobban szolgálja az autósok érdekeit, mint a kényelmesebbnek tűnő fix kábeles megoldás.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.