Új töltőprogramot indított a Tesla

A kaliforniai villanyautó-gyártó töltőprogramjai közül a Supercharger hálózat kapja a legnagyobb figyelmet, hiszen ez biztosítja a Tesla járművek számára az energiát a hosszabb távolságokra, valamint ezen töltők rendelkeznek a legnagyobb teljesítménnyel, amelynek köszönhetően egy rövid kávészünetnyi idő alatt is feltöltődik az autó egy-egy Supercharger állomáson. A hálózat aztán a belvárosban elhelyezett Urban Supercharger töltőkkel is kibővült, valamint ezzel párhuzamosan elszaporodtak a Destination Charger hálózat töltői is, melyek kifejezetten a Tesla-tulajdonos úti céljainál – éttermeknél, szállodáknál, áruházaknál – lettek elhelyezve, azaz olyan helyszíneken, ahol az illető sok időt tölt, így kényelmesen, kisebb töltési teljesítményen is újra tudja tölteni az autóját. Ez utóbbihoz hasonló a Tesla legújabb töltőprogramja is, mely a Workplace Charging nevet kapta.

A nevéből adódóan az új program célja a munkahelyi töltés támogatása, így a kisvállalatoktól kezdve az egyetemi kampuszokon keresztül a nagy multikig bárki jelentkezhet, aki a Teslával járó alkalmazottai számára biztosítani szeretné a munkaidő alatti töltést a parkolókban. Hasonlóan a Destination Charger hálózathoz, a gyártó itt is ingyen biztosítja a pályázók számára a Wall Connector berendezést, és segít annak üzembe helyezésében, de az áramot a pályázó fizeti. Ellentétben viszont a Destination Chargerekkel, amiket minden Tesla-tulajdonos használhat, a Workplace Charging töltők kizárólag az adott vállalat dolgozói számára lesznek elérhetők, így a Tesla járművek fedélzeti navigációs rendszerében sem lesznek láthatók.

A kaliforniai gyártó is egyetért abban, hogy a villanyautó feltöltésének legalapvetőbb és legkényelmesebb módja bedugni éjszakára a konnektorba, és reggelre már indulásra készen várhat minket a kocsi, nincs is szükség napközben bármely más töltő használatára. Sokak viszont nehézségekbe ütköznek, vagy egyáltalán nincs lehetőségük otthoni töltésre, számukra mutatta be az új programot a Tesla.

A munkahelyi töltés szorgalmazása egyébként kiemelt célja a kaliforniai kormánynak, ugyanis kora délután, amikor a fogyasztás alacsony, a napelemek elárasztják a hálózatot a megtermelt árammal, a villanyautók viszont segítenének a felesleget elfogyasztani – számolt be róla a Bloomberg.

Az áramfogyasztás és a napelemek által termelt energia alakulása egy nap alatt Kaliforniában, Forrás: Bloomberg

Workplace Charger igénylésére a Tesla honlapján lehet jelentkezni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.