Pozsonyban működik Kelet-Európa első akkumulátorral támogatott villámtöltője

A szlovák GreenWay új tarifacsomagjáról szóló hír írásakor jutottam el a cég honlapjára, ahol egy újabb érdekességet találtam. A vállalat még januárban számolt be arról, hogy átadták Közép- és Kelet-Európa első akkumulátoros energiatároló egységgel kiegészített elektromos autó villámtöltőjét. A GridBooster névre hallgató rendszert a pozsonyi Avion bevásárlóközpontba telepítették, ami egy korábban beüzemelt kültéri, illetve egy a mélygarázsba  frissen felállított második villámtöltő működését hivatott segíteni. A két töltőről egyszerre akár négy autó is villámtölthető, ami az akkumulátornak köszönhetően a szokásosnál jóval kisebb teljesítményű hálózatról is megoldható.

A rendszer lelke egy 52 kWh energiatároló képességű akkumulátorcsomag, ami maximum 60 kW teljesítményt képes leadni (nem világos, hogy mi a különbség a kW és a kWh között?), így töltés idején jelentősen csökkenti a hálózat terheltségét. A GridBooster akkumulátorai a töltések között a rendelkezésre álló teljesítménnyel töltődnek, hogy a következő autók megérkezésekor a szükséges mértékben ki tudják egészíteni a hálózatról elérhető teljesítményt az autók töltéséhez. Így a hálózat terheltsége sokkal egyenletesebb, és alacsonyabban tarthatók a töltéskor keletkező csúcsok, illetve ebben a konkrét esetben nem kellett a második töltő felállításához az elektromos hálózatot bővíteni. A rendszer alkalmas a helyben napelemekkel termelt energia eltárolására, illetve feltölthető a völgyidőszakban olcsóbban elérhető energiával is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.