kWh alapú díjazást vezet be a szlovák GreenWay

Míg mi Magyarországon az első országos lefedettséget nyújtó töltőhálózat megjelenésére várunk, északi szomszédaink az elmúlt évek tapasztalatai alapján már a saját rendszerük finomhangolásával vannak elfoglalva. A szlovákiai GreenWay nagyjából három éve építette ki a főbb autópályák és autóutak mentén 60-80 km-enként elérhető töltőkből álló hálózatát, amit előbb ingyen, majd 2016. májusától fizetés ellenében használhattak az autósok. Az elsősorban a töltési időn alapuló díjfizetés eredményeként a töltők városi lokációk ellenére nincsenek tele potyázókkal, így a rendszer még nyáron csúcsszezonban is igazán kényelmesen és megbízhatóan használható.

Persze az idő alapú árazás nem kedvez a lassabban tölthető autók tulajdonosainak, amit közülük valószínűleg többen szóvá is tettek, így a GreenWay kidolgozott a meglévő mellett egy második, az elhasznált energiamennyiségen alapuló díjcsomagot is. Az ENERGIA csomagban 50 kW-os DC villámtöltő használatakor minden felvett kWh energiáért 0,45 eurót kell fizetni, amit az első 45 percben nem terhel idő alapú díj. A 100%-ig való töltést és a töltő parkolónak való használatát a cég a 46. perctől a felvett energián túl percenként 0,1 euróval „bünteti”. Az új díjszabással tehát  18 kWh energia betöltése (pl. egy lemerült 24 kWh-ás LEAF töltése 80%-ig) 18×0,45, vagyis 8,1 euró lesz. Amennyiben a meleg vagy hideg akku miatt ez csak 60 perc alatt sikerülne, akkor ezt még 1,5 euróval kellene megfejelni. Ugyanez a 45 perces töltés a továbbra is elérhető ONE csomagban a 45 percenként felszámolt 5 eurós alapdíj és 0,13 eurós percdíj figyelembevételével 10,85 euróra jön ki. Igazán nagyot a következő 15 percen lehet spórolni, hiszen a régi díjcsomagban ez újabb 5 eurós díjat és egy 1,95 eurós extra költséget jelentene.

EZT OLVASTAD MÁR?  Ide kerülnek a Lidl töltők

AC töltésnél a díjak némileg kedvezőbbek. Az ENERGIA csomagban 0,3 euró/kWh a töltés díja, és a 0,1 euró/perces idő alapú díjat is csak 180 perc után kezdik el felszámítani. A ONE nevű csomagban 90 percenként 1 euró volt a hozzáférési díj, amire percenként 0,08 euró használati díjat számoltak fel.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a két díjcsomag közül egyet kell majd választani, tehát nem lehet töltésenként váltogatni. Bár a GreenWay hálózat töltői más szolgáltatónál kiváltott (pl. New Motion) kártyával is indíthatók, érdemes a GreenWay kártyáját használni, mert az idegen kártya alkalmazása (roaming) jelentősen drágább (DC töltésnél 0,65 euró/perc!). Azért is megéri kiváltani a GreenWay kártyát, mert azt a Szlovákiában elérhető 19 villám és 1 gyorstöltő mellett Lengyelországban 34 (!) helyen lehet még a hálózat saját töltőin (többnyire villám) használni a töltés normál árú indítására. A töltésekért utólag, e-mailben megküldött számla ellenében online kell fizetni. Az ENERGIA díjcsomag 2018. április 1-től érvényes.

Elektromos autót használsz?