Elektromos crossoverrel indul a Lagonda elektromos pályafutása

Az Aston Martin az idei Genfi Autószalont arra használta, hogy megejtse bejelentését, ami szerint többszöri próbálkozás után most ténylegesen újraindítja a brit Lagonda luxusmárka működését, ami technológiai zászlóshajóként elektromos meghajtású prémium gépkocsikat fog gyártani az anyavállalat számára. A rendezvényen bemutatott Lagonda Vision Concept annak a modellnek a tanulmány változata, mely az eddigi tervek szerint az önálló márkaként újjáéledő vállalat legelső villanyautója lenne. A koncepcióautó mellett azonban egy kupé és egy SUV is kiállításra került makett formájában, melyek közül az utóbbi fogja elindítani a Lagonda tisztán elektromos pályafutását 2021-ben – tudta meg az Auto Express. Utána, 2023 környékén érkezne a Vision Concept által megformált luxusautó gyártási változata, amikor is már valószínűsíthető a szilárdtest akkumulátorok elterjedése, így ezek kaphatnak helyet a Lagonda modelljeiben, hogy közel 640 kilométeres hatótávot biztosítsanak az autóknak.

Az Auto Express grafikusainak elképzelése a Lagonda crossoverről, Forrás: Auto Express

A Lagonda SUV technológiájának nagy részét vélhetően a 2019-ben gyártósorra kerülő Aston Martin DBX crossoverétől fogja kölcsönözni, mely a gyártó dél-walesi üzemében fog készülni, azt azonban nem erősítette meg a CEO, hogy a Lagonda kocsik is ott épülnek-e majd. Andy Palmer a Genfi Autószalonon adott interjújában a Teslához hasonlította a Lagonda megújítását:

„Már azóta a villanyautó-ipar tanulója vagyok, mióta az elindult, és senki sem tudta megismételni azt, amit Elon Musk tett, hogy egy tisztán, 100 %-ban elektromos autómárkát hozzon létre. Csupán egy elektromos autó a kínálatban nem mutat semmilyen elköteleződést, ám azt mondani, hogy ez a márka elektromos, és mindent feltenni erre a technológiára, már egy sokkal erősebb és közérthetőbb kijelentés a vásárlók számára. Nagy a zűrzavar azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent a hibrid elektromos, még a Kormány sem tudja pontosan. Ezért most tisztázzuk; ha Aston, akkor valószínűleg van benne benzinmotor és V-konfiguráció, és vagy hibrid, vagy nem. De ha Lagonda, akkor tudod, hogy mit kapsz: 100%-ban elektromos.”

Az Auto Express grafikusainak elképzelése a Lagonda crossoverről, Forrás: Auto Express

Hogy a Lagonda villanyautói hol és miként lesznek értékesítve, azt még a vezérigazgató sem tudja biztosan. Az Egyesült Királyságban, ahol a márka jól ismert, minden bizonnyal hozzá lehet majd jutni a kereskedésben a járművekhez, a világ többi részén ez még kérdéses.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.