Megvan, ki építi az IONITY töltőállomásokat Magyarországon

A SPIE Group francia vállalatcsoportot kérte fel az IONITY a villámtöltő-hálózatából még hátralévő töltőállomások egy részének megépítésére, melyek Európa-szerte fognak magas teljesítményű töltést biztosítani a villanyautósok számára. A nagy autógyártók és más technológiai vállalatok együttműködéséből származó töltőhálózat 2020 végére összesen 400 állomással fog büszkélkedni, melyek átlagosan 6 CCS töltőponttal várják az elektromosságra éhes autókat akár 350 kW teljesítménnyel. A SPIE feladata egyrészről lebonyolítani 66 töltőállomás előkészületeit Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Csehországban, Szlovákiában, és Magyarországon, másrészt 103 állomás megépítése Németországban, Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban, Hollandiában, és hazánkban. Az energetika és kommunikációs szolgáltatások egyik vezető európai vállalata lesz a felelős a telepítést megelőző munkálatok koordinálásáért, így például a tervezésért és az előírásoknak való megfelelésért, valamint a töltőoszlopok felállításáért, bedrótozásáért, és a hálózatra csatlakoztatásáért. A SPIE Franciaországban már 10 töltőállomást felhúzott, amit 34 fog követni az országban az évtized végéig.

Marcus Groll, az IONITY ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a SPIE azért a legalkalmasabb szereplő a hálózat kiépítésére, mert nem csupán Európa-szerte ismert leányvállalatainak köszönhetően, de hosszú időre visszanyúló tapasztalattal és széles körű szaktudással is rendelkezik az elektromosautó-töltőállomások tervezése és telepítése terén. Jelenleg a négyszázból 54 állomás van áram alatt, és további 43 épül, de a magyarországi helyszínek egyelőre nem jelentek meg az IONITY térképén.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.